Štrůdl naplacato

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kdo by neměl rád štrůdl… I u nás doma jablečný závin frčí, a proto se jej pokaždé snažím udělat trochu jinak. Není to nic obtížného, receptů na jablkový závin je bezpočet, od toho superlehkého z kupovaného listového těsta, až po záviny tažené z těsta ultratenkého, kterými se chlubívají zkušenější hospodyně.

Ten dnešní štrůdl je ale jiný, spíš by se hodilo o něm psát jako o „štrůdlu“. Je totiž naplacato, naplocho, ve stylu vespod vrstva kynutého křehčího těsta prakticky přes celý plech, na ní jablečná náplň, stejná jako v každém jiném závinu s jablky, a přes ní navrchu zase těsto. Okraje těsta jsou spojeny, aby šťáva z jablek nevytekla. Toť vše. Krájet na porce, na talířku pocukrovat a hotovo. Použité kynuté těsto je moc dobré, u nás doma se říká, že druhý den je prý ještě lepší. Za připomenutí tohoto receptu děkuji paní Ivě Trhoňové alias Pekárnománii, mojí mnohaleté věrné inspiraci, která nikdy nezklame 🙂

Štrůdl naplacato

Štrůdl naplacato

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 60 minut kynutí + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 200 g mírně vlahé vody
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • půlka bio citrónu
  • špetka soli

na náplň:

  • asi 750 g jablek
  • hrst rozinek
  • půl lžičky mleté skořice
  • krupicový cukr

na potření před pečením:

  • 1 vejce

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Do mísy od robotu proseju hladkou mouku. V ní udělám důlek, do kterého nasypu lžíci z receptové váhy cukru, na ten rozdrobím droždí a zaliju částí z receptového množství velmi mírně vlahé vody. Vidličkou s okolní moukou trochu promíchám, zakryju utěrkou a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 20 až 30 minut.

Do mísy se vzdešlým kváskem přileju zbytek vlahé vody, přidám změklé máslo, žloutek a také ostrouhanou kůru i šťávu z půlky dobře omytého bio citronu a špetku soli. V robotu uhnětu hladké, lesklé a nelepivé těsto, to nechám zakryté utěrkou při pokojové teplotě asi hodinu kynout. Během kynutí jednou, dvakrát pomocí kuchyňské stěrky těsto několikrát natáhnu a přes sebe přeložím.

Mezitím omyju jablka a vykrojím jadřince, neloupu je. Polovinu jablek nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám na nadličky, druhou polovinu nakrájím na menší kostičky. Přidám rozinky, skořici, krupicový cukr a dobře promíchám.

Troubu nechám předehřát na 170 stupňů. Vykynuté těsto rozdělím na dvě poloviny, nejdřív vyválím první půlku těsta do zarovnaného obdélníku o velikosti jen o trochu menší, než je standardní plech do trouby. Vyválenou polovinu těsta pomocí válečku přenesu a urovnám do hlubokého plechu, vyloženého pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozložím jablkovou náplň, asi dvoucentimetrové okraje těsta nechám bez náplně. Stejně vyválím druhou polovinu těsta a zakryju jí jablka, okraje těsta po celém obvodu spojím, aby při pečení šťáva z jablek nevytekla. Vršek koláče potřu rozšlehaným vejcem.

Plech s koláčem dám do spodní části rozehřáté trouby a peču asi 30 až 40 minut dozlatova. Zda je těsto dobře upečené, vyzkouším pomocí špejle.

Vychladlý koláč krájím na porce a podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Množství surovin je na standardně velký hluboký plech do trouby, o velikosti asi 35 x 40 centimetrů.
  • Jablečnou náplň, podobně jako do klasického štrůdlu, každý připravuje podle své chuti a svého oblíbeného postupu. Já jablka půl napůl nahrubo strouhám a na menší kostičky krájím, jablka pak při pečení nepustí tolik šťávy. Rozinky předem do rumu nenamáčím, nasají šťávu z jablek. Pokud jsou jablka příliš sladká, vmíchám do nich špetku kyseliny citronové. Do náplně je možné samozřejmě přidat i další ingredience, třeba nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo brusinky.
  • Těsto se mně nejlépe vyvaluje na sklokeramické desce, na kterou se nelepí. Pokud použiji vál a těsto se na něj lepí, snažím se hladkou moukou podsypávat co možná nejméně.
  • Povrch koláče po potření vejcem ještě někdy sypu plátky mandlí.
  • Porce koláče je možné při podávání doplnit kopečkem šlehačky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *