Tradiční klasika, která vždy potěší: kulajda

Polévky Vegetariánská

 // 

Aktualizováno

IMG_5628

Kulajdu netřeba představovat, rád ji má snad každý. V létě dokáže nahradit lehký oběd, v zimě je to zase třeba úžasná teplá večeře.

I „zaručených“ receptů na kulajdu je celá řada. Sám pocházím z Podkrkonoší, kde ji moje babička vařila trochu jinak, než se kulajda připravuje třeba na jihu Čech, kde máme chalupu. I já sám jsem tu „svoji“ kulajdu postupně přizpůsoboval ku obrazu svému, podle toho, jak nám doma chutná nejvíc. Tady je. 🙂

 

Kulajda s houbami a ztraceným vejcem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 20 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 velké hrsti směsi sušených hub
  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 snítka čerstvého libečku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce jemně sekaného čerstvého kopru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 – 2 lžíce octa
  • 1 – 3 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Sušené houby zaleju v hrnku vodou jen tak, aby byly potopené, a dám vařit asi na 20 minut.

V jiném hrnci rozpustím máslo a krátce na něm za stálého míchání osmahnu moukou. Zaleju studeným zeleninovým vývarem, dobře rozmíchám a dám asi na 5 minut vařit. Pak přiliju houby i s vodou, v níž se vařily, přidám oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory, jemně posekaný libeček, kmín, bobkové listy, sůl a pepř a vařím dalších asi 15 minut. Nakonec vyndám bobkové listy a nové koření a vmíchám smetanu na vaření, jemně sekaný kopr, podle chuti ocet a cukr, případně dosolím, již nevařím.

Během varu polévky si připravím ztracená vejce. V hlubší pánvi zahřeju vodu, těsně před tím, než se začne vařit, plotýnku vypnu, pánev na ní ale nechám stát a do vody opatrně vyklepnu jedno vejce po druhém, tak aby se neporušil žloutek a bílek příliš nerozlil do stran. Pánev zakryju poklicí a na teplé vypnuté plotýnce nechám stát tři minuty. Pak vejce děrovanou naběračkou opatrně vyndám do talířů, ve kterých je přelévám horkou polévkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Čerstvý kopr je v případě kulajdy téměř nevyhnutelností. 🙂 V krajním případě jej nahraďte naloženým nebo přinejhorším sušeným. Pokud máte kulajdu rádi, pamatujte na zimu a nasekaný kopr si v sezóně zamrazte.
  • Místo sušených hub můžete samozřejmě použít čerstvé, ty stačí vařit asi 15 minut společně s brambory. Protože nebudete mít vývar z hub, zeleninového vývaru dejte víc.

Napsat komentář