Tenhle koláč na první pohled vypadá trochu složitěji, ale ujišťuji, že opravdu není. 🙂 Stejně tak následující recept při prvním prozkoumání trochu „klame tělem“ – může se totiž zdát, že půjde o poněkud tuctový, ničím výjimečný moučník. Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou je ale až překvapivě jedlý, chuť tvarohové náplně s jemným nádechem citrónu je ve spojení se šťavnatou a nakyslou jablečnou náplní a křupaným křehkým těstem skutečně výtečná. Pokud nechcete, aby vám zmizel před očima, nekrájejte tento koláč celý. 🙂
Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou
- doba přípravy: asi 40 minut + asi 30 minut odležení těsta
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na těsto:
- 130 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- půl sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce mléka
na tvarohovou náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- kůra z 1 biocitrónu
na jablečnou náplň:
- 400 g jablek
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky bramborového škrobu
- 1 lžička skořice
- špetka kyseliny citrónové
na drobenku:
- 80 g pšeničné krupice
- 40 g másla
- 30 g krystalového cukru
- 1 vanilinový cukr
na vymazání formy:
- tuk
postup:
Těsto připravím z prosáté hladké mouky, smíchané s krupicovým cukrem, špetkou soli a kypřícím práškem, do této směsi přiliju olej a mléko. Nejdříve nožem a pak rukou vypracuji těsto, které dám aspoň na půlhodinku do potravinové fólie do lednice odležet.
Mezitím si přichystám náplně. Tvaroh smíchám s cukrem, vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku, vejcem, mlékem a kůrou, ostrouhanou z pečlivě omytého a osušeného biocitrónu. Na jablečnou náplň nastrouhám omytá a jadřinců zbavená jablka a smíchám je s krupicovým cukrem, bramborovým škrobem, skořicí a špetkou kyseliny citrónové.
Drobenku připravím smícháním a promnutím změklého másla s pšeničnou krupicí a krystalovým a vanilinovým cukrem.
Menší kulatou dortovou formu vyložím pečícím papírem, okraje vymažu tukem. V chladu odleželé těsto vyválím a přeložím do formy, kde jej urovnám tak, aby těstem byly pokryty i okraje formy.
Lžicemi na těsto kladu střídavě kopečky tvarohové a jablečné náplně, koláč pak posypu připravenou drobenkou.
Peču v troubě vyhřáté asi na 150 stupňů peču okolo 40 až 45 minut.
Ještě něco k tomu:
- Pokud je tvaroh příliš měkký, mléko do něj již nepřidávejte. Rozhodně by ale tvaroh neměl být hrudkovatý.
- Vanilkový lusk můžete nahradit vanilinovým cukrem, o to méně ale dejte do tvarohové náplně cukru krupicového.