Tvaroh, jablka, křehké těsto a křupavá drobenka

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou

Tenhle koláč na první pohled vypadá trochu složitěji, ale ujišťuji, že opravdu není. 🙂 Stejně tak následující recept při prvním prozkoumání trochu „klame tělem“ – může se totiž zdát, že půjde o poněkud tuctový, ničím výjimečný moučník. Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou je ale až překvapivě jedlý, chuť tvarohové náplně s jemným nádechem citrónu je ve spojení se šťavnatou a nakyslou jablečnou náplní a křupaným křehkým těstem skutečně výtečná. Pokud nechcete, aby vám zmizel před očima, nekrájejte tento koláč celý. 🙂

Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 30 minut odležení těsta
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

na těsto:

  • 130 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce mléka

na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • kůra z 1 biocitrónu

na jablečnou náplň:

  • 400 g jablek
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • 1 lžička skořice
  • špetka kyseliny citrónové

na drobenku:

  • 80 g pšeničné krupice
  • 40 g másla
  • 30 g krystalového cukru
  • 1 vanilinový cukr

na vymazání formy:

  • tuk

postup:

Těsto připravím z prosáté hladké mouky, smíchané s krupicovým cukrem, špetkou soli a kypřícím práškem, do této směsi přiliju olej a mléko. Nejdříve nožem a pak rukou vypracuji těsto, které dám aspoň na půlhodinku do potravinové fólie do lednice odležet.

Mezitím si přichystám náplně. Tvaroh smíchám s cukrem, vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku, vejcem, mlékem a kůrou, ostrouhanou z pečlivě omytého a osušeného biocitrónu. Na jablečnou náplň nastrouhám omytá a jadřinců zbavená jablka a smíchám je s krupicovým cukrem, bramborovým škrobem, skořicí a špetkou kyseliny citrónové.

Drobenku připravím smícháním a promnutím změklého másla s pšeničnou krupicí a krystalovým a vanilinovým cukrem.

Menší kulatou dortovou formu vyložím pečícím papírem, okraje vymažu tukem. V chladu odleželé těsto vyválím a přeložím do formy, kde jej urovnám tak, aby těstem byly pokryty i okraje formy.

Lžicemi na těsto kladu střídavě kopečky tvarohové a jablečné náplně, koláč pak posypu připravenou drobenkou.

Peču v troubě vyhřáté asi na 150 stupňů peču okolo 40 až 45 minut.

Křehký koláč s jablky, tvarohem a křupavou drobenkou

Ještě něco k tomu:

  • Pokud je tvaroh příliš měkký, mléko do něj již nepřidávejte. Rozhodně by ale tvaroh neměl být hrudkovatý.
  • Vanilkový lusk můžete nahradit vanilinovým cukrem, o to méně ale dejte do tvarohové náplně cukru krupicového.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *