Francouzské brambory jsem miloval odjakživa. Bylo to jedno z mála jídel, které jsem (skoro) vždycky mohl i ve školních a potom také v závodních jídelnách. A jedno z prvních jídel, která jsem kdysi zkoušel uvařit sám. A francouzské brambory dělávám docela často dodnes, v provedení všeobecně známém (vařené brambory, vejce natvrdo i syrová s mlékem, uzenina, cibule).
Časem jsem ale vyzkoušel a dle svého gusta dotvořil i jinou jejich variantu: ne z vařených, ale ze syrových brambor. I tak chutná skvěle! A zase trochu jinak. Tyhle francouzské brambory jsou šťavnatější, jakoby svěžejší, no prostě taky moc jedlé. Určitě je zkuste.
Francouzské brambory trochu jinak
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g brambor
- 8 vajec
- 200 g polotvrdé uzeniny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce másla
- 2 středně velké cibule
- 3 lžíce sterilovaného hrášku
- 2 lžíce nahrubo nasekané natě libečku
- 2 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 1 lžička celého kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- strouhanka
k podávání:
- kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa
postup:
Omyté a oloupané brambory nakrájím na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně nebo v robotu. Cibule oloupu, nakrájím je na tenká čtvrt kolečka a za občasného míchání restuji na sádle do sklovata, odstavím až těsně před tím, než cibule začne zlátnout. Tři vejce uvařím natvrdo, zbylá syrová prošlehám se smetanou, čerstvě mletým pepřem a trochou soli. Uzeninu nakrájím na drobné kostičky.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou. Na dno vyskládám vrstvu bramborových plátků, ty posolím, opepřím, okmínuji a posypu částí libečku a tymiánu. A pokračuji dalšími vrstvami, v nichž střídám orestovanou cibuli, plátky uvařených vajec, uzeninu a hrášek a opět brambory, to vše posypáno bylinkami, okořeněno a posoleno. Každou vrstvu zlehka pokropím smetanou rozšlehanou s vejci, tak, aby mně asi třetina smetanovo vaječné směsi ještě zbyla (přijde ke slovu až těsně před dopečením). Vrstvy končím bramborovými plátky, nakonec vše zlehka upěchuji a povrch pokladu vločkami másla.
Tyto francouzské brambory peču v troubě, vyhřáté na 180 stupňů. Po asi 45 až 50 minutách je rovnoměrně zaleju zbytkem smetany s vejci, teplotu trouby zvýším na 200 stupňů a dopékám ještě asi 10 minut.
Podávám s kyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou, dobré jsou i naložené kyselé houby.
Ještě něco k tomu:
- Brambory použijte typu A, tedy salátové, s malým obsahem škrobu, případně univerzální typ B. Pokud máte nové, zdravé brambory, loupat je nemusíte, stačí je jen dobře omýt.
- Uzeninu přidám zpravidla tu, kterou mám zrovna po ruce: kvalitní polotvrdou klobásu nebo salám, dobré jsou ale i špekáčky osvědčené značky, nic nezkazíte ani anglickou slaninou.