Určitě ji musíte vyzkoušet

Ostatní Přílohy Vegetariánské

 // 

cervena-repa-2

Na často v kuchyni opomíjenou červenou řepu jsem tady pěl ódy už nejednou. Byla tu už dobrá krémová polévka z červené řepy s celestýnskými nudlemi, boršč, kuře s červenou řepou na víně v římském hrnci anebo salát z červené řepy se sýrem feta a ztraceným vejcem. Pravidelně dělávám i skvělý pšenično žitný kváskový chleba s červenou řepou, společně s balkánským sýrem a červenou řepou výborná i focaccia.

Nejnověji jsem zbystřil, když na jednom youtubovém kanálu známá herečka a komička Uršula Kluková vychvalovala červenou řepu s křenem. Má jí prý po ruce v lednici skoro pořád a miluje jí tak, že ji má na talíři prakticky denně. Vyzkoušel jsem, trochu upravil ku obrazu svému (Uršula červenou řepu vaří, já dávám přednost pečení, přidávám i trochu oleje) a recept připojuji.

Červená řepa s křenem i u nás zvítězila okamžitě. Nejdřív jsem ji připravil do malé skleničky, ale hned napodruhé jsem ji už dělal do sklenice velké. V lednici vydrží dlouho. Ale myslím, že tak dlouho to nevydržíte vy. Skvělá je samotná i jako součást vícedruhových zeleninových salátů. Parádně ozvláštní obložené bagety nebo chlebíčky, skvěle zastoupí kyselou okurku, čatní nebo třeba i hořčici vedle párku nebo klobásy. Pečenou červenou řepu s křenem prostě musíte vyzkoušet.

Pečená červená řepa

Pečená červená řepa s křenem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 120 minut pečení a chladnutí řepy
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • červená řepa
  • křen
  • jablečný ocet
  • krupicový cukr
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • sůl

postup:

Omytou, ale neoloupanou červenou řepu naskládám do vyššího pekáčku a posolím. Pekáček dobře zakryji alobalem a dám na hodinu péct do trouby, předem předehřáté na 200 stupňů. Po hodině troubu vypnu a řepu v ní ještě asi čtvrthodinu nechám dojít. Pak řepu z trouby vyndám, v odkrytém pekáčku ji nechám vychladnout a nakonec oloupu.

Vychladlou upečenou a oloupanou řepu nastrouhám na okurkovém struhadle na nudličky do větší mísy. Pak k řepě na jemném struhadle nastrouhám oloupaný křen. Přidám jablečný ocet, sůl, krupicový cukr, mletý černý pepř a olivový olej.

Vše dobře promíchám a v případě potřeby ještě dochutím. Přendám a upěchuji do uzavíratelné sklenice a uložím do lednice.

Ještě něco k tomu:

  • Záměrně v receptu neuvádím přesné míry, je jen na vás, v jakém množství si červenou řepu s křenem připravíte, v lednici vám bez problémů vydrží delší dobu. Podobně jako Uršula Kluková i já doporučuji na křenu nešetřit, já dávám na jednu středně velkou bulvu řepy skoro plnou lžíci nastrouhaného křenu. Také zálivku z octa, cukru, soli a rostlinného oleje udělejte podle svých chuťových zvyklostí.
  • Místo jablečného octa se k řepě skvěle hodí i ocet balzamikový.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *