Úžasná červená řepa aneb Skvělý je studený i vlažný

Malá jídla Vegetariánská

 // 

Aktualizováno

Salát z pečené červené řepy s fetou a ztraceným vejcem

Červená řepa je úžasná zelenina, na tom trvám. Úžasná nejen kvůli své nezaměnitelné chuti a také pro množství zdraví prospěšných látek, ale svou mnohostrannou použitelností v kuchyni, jakkoli se to nezdá. O červené řepě jsem se na svých stránkách zmínil už několikrát, mimo jiné při přípravě jedné z polévek (recept najdete zde), ale i v receptu na kuře z jednoho hrnce, s červenou řepou na víně (zde). S červenou řepou také občas peču tuze dobrý kváskový chléb (recept je tady), výborná je i focaccia s červenou řepou a balkánským sýrem (základní recept na focacciu jsem uváděl zde). A dnes? Dnes přišel na řadu salát z pečené červené řepy. 🙂

Tenhle salát musíte vyzkoušet, je skutečně skvělý! A to především kvůli tomu, že osobitá chuť červené řepy, jež se pečením ještě více rozvine, se báječně doplňuje s chutí sýra feta, vyráběného z ovčího a kozího mléka. O mnoho víc toho ani k přípravě salátu nepotřebujete, už jen vajíčka a pár dalších drobností. A pokud vám pečená červená řepa nestihne vychladnout úplně, nic se neděje: Tenhle salát můžete podávat i vlažný, chutná neméně skvostně! 🙂

 

Salát z pečené červené řepy s fetou a ztraceným vejcem

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 90 minut pečení + asi 90 minut chladnutí řepy
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 8 menších červených řep
  • 400 g sýru feta
  • 4 vejce
  • hrst vypeckovaných černých oliv
  • hrst vypeckovaných zelených oliv
  • 2 lžíce hrubozrnné francouzské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce jemně posekaného kopru
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

na přípravu ztracených vajec:

  • asi 3 lžíce octa

 

k podávání:

  • domácí pečivo

 

postup:

Bulvy červené řepy očistím a neoloupané a trochu osolené, každou zvlášť dobře zabalím do větších čtverců alobalu, tak aby z balíčků nemohla utíkat pára ani šťáva. Balíčky s řepou naskládám do pekáče a dám do trouby, rozpálené na 200 stupňů péct asi na jednu až půldruhou hodinu, podle velikosti řepy. Upečenou, trochu zchladlou řepu vybalím z alobalu a pak nechám vychladnout úplně.

Hrubozrnnou francouzskou hořčici v hlubší míse rozšlehám s olivovým olejem, cukrem a oloupaným česnekem utřeným se solí, nakonec do zálivky zamíchám jemně posekaný kopr a mletý černý pepř. Upečenou, vychladlou červenou řepu oloupu, nakrájím na středně velké kostky, vsypu do připravené zálivky a dobře s ní promíchám. Přidám na zhruba stejně velké kostky nakrájenou fetu a olivy a znovu promíchám.

Do hlubší pánve nebo rendlíku naliju do výšky asi 5 centimetrů vodu, přidám ocet a přivedu skoro až k varu. Když už z horké vody začnou stoupat bublinky, plotýnku vypnu a do vody opatrně vyklepnu jedno po druhém vejce. Pokud se bílek ve vodě příliš rozteče, lžící ho omotám kolem žloutku. Vejce ve vodě přiklopím poklicí a nechám asi 4 minuty stát na ještě horké vypnuté plotýnce. Pak vejce děrovanou podběračkou z vody opatrně vyndám a odložím bokem do hlubokého talíře.

Na talíře rozdělím salát a pokladu ztracenými vejci, která lehce posolím a opepřím. Podávám s domácím pečivem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Dobu pečení červené řepy nezkracujte, řepa potřebuje k pečení svůj čas, aby se její karamelová chuť a vůně dobře rozvinula.
  • Mimo sezónu čerstvý kopr nahraďte naloženým nebo alespoň sušeným.
  • Pokud nemáte k dispozici sýr feta, vezměte za vděk balkánským. Další variantu salátu získáte s plísňovým sýrem.

Napsat komentář