Ukrajinská klasika

Polévky

 // 

Aktualizováno

Boršč

Jak ruskou kuchyni dvakrát v lásce nemám a z jejího typického menu prakticky nic nemusím, tak boršč je jedna velká výjimka. I když pozor, toto tvrzení vlastně vůbec není správné: boršč totiž pochází z Ukrajiny. V každém případě já boršč skutečně miluju a mohl bych ho i několikrát do týdne. Ta příjemně navinulá, hustá, temně rudá polévka osobité chuti je prostě skvělá a pro mne neodolatelná! S pečivem, třeba s rozpečenou houskou zastoupí i hlavní jídlo.

Boršč má ovšem tu menší nevýhodu, že jeho příprava trvá poněkud déle a že vzhledem k většímu množství surovin je trochu obtížnější uvařit jen malé jeho množství, třeba jen pro dvě osoby. Já proto boršč vždycky vařím ve velkém a část hotové polévky dávám zmrazit na jindy. Proto i následující recept je na osm porcí. A ještě něco: Jak už jsem se tady opakovaně vyznal, hovězí maso od jisté doby prakticky nejím. A proto i můj boršč je bez něj, jen s uzeninou.

Můj boršč

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 60 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

suroviny:

  • 2 menší červené řepy
  • půl malé hlávky bílého zelí
  • čtvrtka menšího celeru
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 menší brambory
  • 1 pórek
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2,5 litru hovězího vývaru
  • 3 špekáčky
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • půl lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 1 lžíce sušené petrželové natě
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • asi 2 lžíce octa
  • asi 2 lžíce cukru krupice

k podávání:

  • zakysaná smetana

postup:

Omytou a oloupanou červenou řepu nakrájím na menší kostky, na stejně velké kostky nakrájím omytý a oloupaný celer, mrkev i brambory. Nahrubo nasekám oloupanou cibuli i omytý a kořene a ovadlých částí zbavený pórek. Všechnu tuto zeleninu asi 5 minut za občasného míchání restuji na jedné lžíci sádla.

Mezitím nakrájím na tenčí a kratší nudličky ovadlých částí a košťálu zbavené a omyté zelí, nahrubo nasekám oloupané stroužky česneku. Rajčata krátce spařím horkou vodou, zbavím je slupky a nahrubo nasekám.

Na sádle orestovanou zeleninu zaleju hovězím vývarem, přidám pokrájené zelí, česnek i rajčata a rajčatový protlak, přihodím také bobkový list, nové koření, celý i mletý pepř, kmín, libeček a petrželovou nať, osolím a přivedu k varu. Vařím asi 45 minut, dokud i červená řepa nezměkne.

Během varu připravím ve zvláštním rendlíku tmavší jíšku orestováním mouky na třech lžících sádla. Zchladlou jíšku rozšlehám s několika sběračkami polévky, vrátím ji do hrnce s polévkou, přidám také na menší kostičky nakrájené špekáčky a polévku ještě asi 15 minut povařím.

Na závěr do hotové polévky přidám podle chuti ocet a cukr, v případě potřeby ještě dosolím a dopepřím. Do talířů k polévce přidám kopeček zakysané smetany.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud přece jen stojíte o boršč s hovězím masem, dejte do zhruba tří litrů studené vody vařit na kostky nakrájený asi půlkilogram hovězího, včetně kosti. Po dvou hodinách varu kosti vyberte a také z povrchu vývaru seberte tuk. Dál pokračujte podle receptu, uzeninu pochopitelně už přidávat nemusíte.
  • Abych nemusel zdlouhavě z hotové polévky lovit bobkový list a kuličky nového koření a celého pepře, dávám je do polévek vařit v kovovém vajíčku. V takovém, které se používá k přípravě sypaného čaje. Já mám jedno navíc právě pro tytu účely.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *