Jak ruskou kuchyni dvakrát v lásce nemám a z jejího typického menu prakticky nic nemusím, tak boršč je jedna velká výjimka. I když pozor, toto tvrzení vlastně vůbec není správné: boršč totiž pochází z Ukrajiny. V každém případě já boršč skutečně miluju a mohl bych ho i několikrát do týdne. Ta příjemně navinulá, hustá, temně rudá polévka osobité chuti je prostě skvělá a pro mne neodolatelná! S pečivem, třeba s rozpečenou houskou zastoupí i hlavní jídlo.
Boršč má ovšem tu menší nevýhodu, že jeho příprava trvá poněkud déle a že vzhledem k většímu množství surovin je trochu obtížnější uvařit jen malé jeho množství, třeba jen pro dvě osoby. Já proto boršč vždycky vařím ve velkém a část hotové polévky dávám zmrazit na jindy. Proto i následující recept je na osm porcí. A ještě něco: Jak už jsem se tady opakovaně vyznal, hovězí maso od jisté doby prakticky nejím. A proto i můj boršč je bez něj, jen s uzeninou.
Můj boršč
- doba přípravy: asi 40 minut + asi 60 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 8
suroviny:
- 2 menší červené řepy
- půl malé hlávky bílého zelí
- čtvrtka menšího celeru
- 2 středně velké mrkve
- 2 menší brambory
- 1 pórek
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2,5 litru hovězího vývaru
- 3 špekáčky
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- půl lžičky celého kmínu
- 1 lžíce sušeného libečku
- 1 lžíce sušené petrželové natě
- mletý černý pepř
- sůl
- 4 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- asi 2 lžíce octa
- asi 2 lžíce cukru krupice
k podávání:
- zakysaná smetana
postup:
Omytou a oloupanou červenou řepu nakrájím na menší kostky, na stejně velké kostky nakrájím omytý a oloupaný celer, mrkev i brambory. Nahrubo nasekám oloupanou cibuli i omytý a kořene a ovadlých částí zbavený pórek. Všechnu tuto zeleninu asi 5 minut za občasného míchání restuji na jedné lžíci sádla.
Mezitím nakrájím na tenčí a kratší nudličky ovadlých částí a košťálu zbavené a omyté zelí, nahrubo nasekám oloupané stroužky česneku. Rajčata krátce spařím horkou vodou, zbavím je slupky a nahrubo nasekám.
Na sádle orestovanou zeleninu zaleju hovězím vývarem, přidám pokrájené zelí, česnek i rajčata a rajčatový protlak, přihodím také bobkový list, nové koření, celý i mletý pepř, kmín, libeček a petrželovou nať, osolím a přivedu k varu. Vařím asi 45 minut, dokud i červená řepa nezměkne.
Během varu připravím ve zvláštním rendlíku tmavší jíšku orestováním mouky na třech lžících sádla. Zchladlou jíšku rozšlehám s několika sběračkami polévky, vrátím ji do hrnce s polévkou, přidám také na menší kostičky nakrájené špekáčky a polévku ještě asi 15 minut povařím.
Na závěr do hotové polévky přidám podle chuti ocet a cukr, v případě potřeby ještě dosolím a dopepřím. Do talířů k polévce přidám kopeček zakysané smetany.
Ještě něco k tomu:
- Pokud přece jen stojíte o boršč s hovězím masem, dejte do zhruba tří litrů studené vody vařit na kostky nakrájený asi půlkilogram hovězího, včetně kosti. Po dvou hodinách varu kosti vyberte a také z povrchu vývaru seberte tuk. Dál pokračujte podle receptu, uzeninu pochopitelně už přidávat nemusíte.
- Abych nemusel zdlouhavě z hotové polévky lovit bobkový list a kuličky nového koření a celého pepře, dávám je do polévek vařit v kovovém vajíčku. V takovém, které se používá k přípravě sypaného čaje. Já mám jedno navíc právě pro tytu účely.