Vaše kuchařská čest bude i tentokrát zachráněna

Hlavní jídla Vegetariánská

 // 

Těstoviny zapečené s žampiony a cibulí

Znáte to určitě velmi dobře sami. Při pohledu na hodiny zjistíte, že prakticky za čtvrt, nejpozději za půlhodinu byste měli před své blízké u stolu s úsměvem položit talíře s obědem nebo večeří. Ale plotna je přitom stále studená a do kuchyně jste ještě ani nevkročili…

V podobných případech to spolehlivě jistí především těstoviny a k nim pár dalších ingrediencí, které snadno dohledáte v lednici nebo mrazáku. Takto se zrodilo i následující jídlo. Rychlé a současně chuťově i vzhledově skvělé. Žádný strach. Vaše kuchařská čest je i tentokrát zachráněna! 🙂

 

Těstoviny zapečené s žampiony a cibulí

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 400 g těstovin penne
  • 3 červené cibule
  • 3 lžíce půlkoleček jemněji nakrájeného pórku
  • 3 lžíce mraženého zeleného hrášku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • asi 20 středně velkých žampionů
  • špetka celého kmínu
  • 1 lžíce sekané natě hladkolisté petržele
  • 100 g goudy
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3 vejce
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Těstoviny uvařím v hodně osolené vodě podle návodu. Na dvou lžících olivovém oleji krátce orestuji oloupanou a hruběji nasekanou červenou cibuli společně s půlkolečky jemněji nakrájeného pórku. Pak přihodím očištěné a na zhruba 3 milimetrové plátky nakrájené žampiony společně se špetkou kmínu, za občasného míchání restuji asi 5 minut. Nakonec přisypu zmražený hrášek a nechám jej povolit.

Do zapékací mísy dám dvě lžíce olivového oleje, přidám uvařené těstoviny, směs orestovaných žampiónů s cibulí, pórkem a hráškem a sekanou nať hladkolisté petržele, osolím, opepřím a dobře promíchám. Zapékací mísu vložím do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 5 minut, pak zaliju směsí mléka rozšlehaného s vejci a solí a navrch rozdrobím sýr. Zapékám asi 25 minut do růžova.

Podávám s rajčatovým salátem. 🙂

 

Ještě něco k tomu:

  • Penne můžete pochopitelně nahradit i jiným druhem kratších těstovin, rozhodně se ale nevyplatí šetřit na jejich kvalitě. 🙂
  • Místo goudy lze použít jiný tvrdý sýr, ale třeba i sýr plísňový.

Napsat komentář