Věčné kuchyňské téma: Co se zbytky?

Hlavní jídla

 // 

Grenadýrský marš

Určitě to znáte sami. Od oběda zůstanou brambory, knedlíky nebo uvařené těstoviny a vy přemýšlíte, co s nimi. S vajíčkem? Zapéct se sýrem? S nějakou uzeninou? Nebo snad něčím nastavit? Možností zas až tolik není  (o jedné na zužitkování zbylých bramborových knedlíků jsem tady před časem psal, byly to zapečené bramborové knedlíky).

Bylo to kdysi dávno v Tatrách, když jsem na jedné tamní zotavovně ještě jako kluk dostal před sebe neznámé jídlo s velmi tajemným názvem: Grenadýrský marš. Nikdy jsem nic takového nejedl, ani o něčem takovém neslyšel. Měl jsem tenkrát hlad a asi tím spíš ono jídlo chutnalo skvěle! Jenže, bylo toho málo! 🙂

Když jsem se po letech začal sám pohybovat v kuchyni, vzpomněl jsem si jednou na tenhle „zážitek“ a postupně se pak dobral k vlastnímu následujícímu receptu. Pod oním názvem na internetu koluje hned několik verzí, ale já se většinou držím té své. Hodí se docela často, často totiž zbydou ať už houskové či bramborové knedlíky, uvařené těstoviny nebo brambory. Chybějící ingredience jedna dvě doplním. A prachobyčejné, ale tuze dobré jídlo je na světě! 🙂

Grenadýrský marš – suroviny

Grenadýrský marš

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 střední brambory
  • asi 8 plátků houskových nebo bramborových knedlíků
  • hrnek těstovin
  • 3-4 lžíce sádla
  • 2 větší cibule
  • 2 zelené naťové cibulky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Brambory oloupu a v osolené vodě uvařím do měkka, těstoviny uvařím podle návodu. Na sádle do zlatova osmažím oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na poslední asi tři minuty přidám i posekané naťové cibulky. Pak osmaženou cibuli zasypu sladkou mletou paprikou, krátce ji orestuji a přidám na kostičky pokrájené uvařené brambory, na kostičky nakrájené knedlíky, uvařené těstoviny, nahrubo posekané stonky řapíkatého celeru, majoránku, kmín a mletý černý pepř, osolím a za stálého míchání krátce směs prohřeju. Podávám s kyselými okurkami.

Ještě něco k tomu:

  • Těstovin můžete použít i víc druhů, podle aktuálního stavu zbytků. 🙂
  • Knedlíky můžete použít jak houskové, tak i bramborové.
  • Nemáte-li řapíkatý celer, můžete jej vynechat, přidat naopak lze i sekanou hladkolistou petrželku.
  • Jednu z mnoha variant získáte, když cibuli osmažíte na kostičkách špeku či anglické slaniny. Vegetariáni použijí místo sádla rostlinný olej.
  • Místo kyselých okurek se k podávání hodí i nakládaná červená řepa nebo třeba domácí čalamáda.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *