Zavařené lečo s cuketou

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

Lečo u nás doma milujeme. Ke slovu pochopitelně přichází zvlášť v letních měsících, kdy je čerstvých rajčat a paprik, co hrdlo ráčí, to bývá lečo na stole snad každý týden. Základní recept na lečo tak, jak ho dělávám já, jsem si sem už před lety ukládal, ale ono je vlastně pokaždé jiné. Jiné ať už poměrem jednotlivých ingrediencí (jednou je po ruce víc paprik, podruhé zase volají o spotřebování hlavně rajčata), tak i možným přidáním dalších, „nepovinných“ surovin, třeba kousku pórku nebo několika listů bílého zelí, které se ve špajzu odlouply. Jindy se zase o trochu jinou výslednou chuť leča postará čerstvý libeček nebo štědřejší dávka petrželové nati, své pochopitelně dělá i druh použité uzeniny.

V tom dnešním leču je oproti běžným zvyklostem navíc cuketa, která si s paprikami a rajčaty skvěle rozumí a která – pokud občas přece jen trochu zápolíme s přebytkem cuket – se dá i v leču báječně spotřebovat, a to ve větším množství. Ve větším množství proto, že základ tohoto leča je zavařený ve sklenicích, tedy ve velkém. Je připravený hlavně na zimní měsíce, kdy by ceny zeleniny, nehledě na její „umělou“ chuť, udělaly z leča hodně nákladnou záležitost. Ale hlavně: I mimo sezónu si na leču rádi pochutnáme 🙂

Zavařené lečo s cuketou

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi 30 minut sterilace
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1100 g papriky
  • 900 g rajčat
  • 1300 g menších cuket
  • 900 g cibule
  • 160 g olivového oleje
  • půlka pórku (horní zelená část)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 plechovky krájených rajčat ve vlastní šťávě (2 x 400 g)
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušené petrželové nati
  • 3 špetky chilli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžíce soli

postup:

Předem si připravím sklenice a víčka, které dobře omyju v horké vodě a nechám oschnout.

Omytou a osušenou papriku nakrájím na kratší proužky, omytá a usušená rajčata na čtvrtkolečka, omyté, tvrdých konců zbavené a osušené cukety na tenčí čtvrtkolečka. Cibuli oloupu a nakrájím také na čtvrtkolečka.

Ve velkém kastrole na olivovém oleji zvolna dosklovata a za občasného míchání orestuju cibuli. Mezitím horní zelenou část pórku zbavím případných nevzhledných částí, dobře omyju, osuším a nakrájím na tenčí půlkolečka. Oloupu a nahrubo nasekám česnek.

K zesklovatělé cibuli přihodím pórek a česnek, chvíli restuji, pak přihodím vše ostatní včetně koření, tedy papriky, rajčata čerstvá i konzerovovaná včetně šťávy, cukety, libeček, tymián, petrželovou nať, chilli, mletý černý pepř a sůl. Za častějšího míchání přivedu k velmi mírnému varu a asi 10 minut nechám probublávat.

Hotovou, ještě horkou směs naplním do připravených sklenic, zavíčkuju a steriluju v zavařovacím hrnci při teplotě 85 stupňů 30 minut. Nakonec sklenice z hrnce vyndám a otočím dnem vzhůru asi na 15 minut. Nechám vystydnout a uložím do chladnější spíže.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené váhy zeleniny jsou samozřejmě přibližné, jde jen o to dodržet její přibližný poměr.
  • Čerstvá rajčata do leča neloupu, slupky z nich mně v leču nevadí. Samozřejmě je ale možné rajčata předem spařit a oloupat.
  • Bylinky je v sezóně možné použít čerstvé.
  • Takto připravený základ na lečo vydrží v chladné spíži minimálně rok.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *