Prachobyčejné lečo, řeknete. To přece umí každý. Když se ale zeptáte na konkrétní ingredience a postup, každý vám odpoví trochu (a někdy i více) něco jiného. Zkrátka a dobře: I lečo je v oné kategorii jídel, o kterých se vedou vášnivé diskuze, jak vlastně má jejich příprava vypadat. Lečo s vajíčkem nebo bez? S uzeninou nebo bez? A když, tak jakou? S brambory nebo s pečivem?
I já mám lečo velmi rád, už od dětských let. Přiznávám, že jako malému capartovi mně dokonce chutnalo i to kupované z konzervy nebo sklenice, s celou moravskou klobásou, či spíš s pidi klobáskou. Také pamatujete?
Sám jsem pak vyzkoušel nepočítaně nejrůznějších verzí leča a nakonec se po dost dlouhé době dopracoval k následující verzi, která mně (a to zdůrazňuji!) vyhovuje nejvíc. S trochou špeku, s namixováním dvou druhů čerstvé papriky, ale i mleté sladké i pálivé, s přidáním pórku, libečku, petrželky i tymiánu, také s trochou rajčatového protlaku a ještě s malým množstvím zeleninového vývaru, přilitého při začátku restování.
Tahle moje verze leča mně chutná nejvíc. Lečo je voňavé, lehce pikantní a plné chuti, rajčata i paprika by měly být dobře poznatelné, stejně jako i jemně nasládlý, svěží akcent pórku a cibule. Nikomu ale tu jeho představu o tom „pravém“ leču rozhodně neberu! 🙂
Lečo
- doba přípravy: asi 40 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 700 g čerstvých paprik (ideálně polovina červených silnostěnných a polovina zelených tenkostěnných)
- 350 g rajčat
- 2 středně velké cibule
- asi čtvrt menšího pórku (nejlépe střední části)
- 1 lžíce sádla
- 50 g špeku
- 2 polotvrdé pikantnější klobásy
- 4 vejce
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka mleté pálivé papriky
- 1 lžíce nasekané natě libečku
- 1 lžíce nasekané natě hladkolisté petržele
- půl lžičky tymiánu
- špetka mletého kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 50 ml zeleninového vývaru
- špetka krupicového cukru
- sůl
- mletý černý pepř
k podávání:
- nasekaná nať hladkolisté petrželky
- pečivo
postup:
V těžším litinovém kastrole nasucho za stálého míchání krátce opeču oloupané a na kolečka nebo půlkolečka nakrájené klobásy. Opečené je z kastrolu vyndám a odložím stranou.
Do výpeku po klobásách přidám sádlo a na kostičky nakrájený špek a oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli, kterou za občasného míchání orestuji do sklovata. Přihodím omytý a na čtvrtkolečka nakrájený pórek a restuji ještě asi 5 minut.
Potom přidám mletou sladkou i pálivou papriku a krátce za stálého míchání zarestuji. Přidám na drobnější proužky omyté a nakrájené čerstvé papriky, posekanou nať libečku i petrželky, tymián a mletý kmín, zaliju zeleninovým vývarem, osolím a opepřím a restuji za občasného míchání asi 10 až 15 minut. Během této doby by se většina tekutiny měla odpařit a čerstvá paprika by měla být skoro měkká, ale ještě lehce na skus.
Pak přidám rajčatový protlak, krátce za stálého míchání orestuji a přihodím omytá a drobněji nakrájená rajčata. Restuji za občasného míchání dalších 5 minut.
Na závěr přidám vejce, špetku cukru, v případě potřeby dosolím a dopepřím a míchám do doby, než se vejce srazí. Těsně před koncem přihodím opečená kolečka klobásy, která v leču krátce prohřeji.
Podávám posypané posekanou natí hladkolisté petrželky a s pečivem, nejlépe čerstvým domácím kváskovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Poměr paprik a rajčat by měl být zhruba dva ku jedné.
- Pokud klobása obsahuje málo tuku, opečte ji na troše sádla nebo oleje. Chcete-li mít lečo jemnější, místo klobásy použijte kvalitní špekáčky.
- Libeček, petrželka i tymián jsou pochopitelně i do leča lepší čerstvé, jsou chuťově i vůní intenzivnější. Proto máte-li jen sušené bylinky, přidejte jich trochu víc.
- Místo mleté sladké papriky můžete použít zauzenou, chuť i vůně leča bude zase o něco výraznější.