Brynzová polévka od Jánošíka

Polévky

 // 

Taky máte rádi brynzu? Já tedy moc! Podepsalo se na tom nejspíš i to, že před listopadem – ano, pamatuju – bývala brynza v Čechách docela vzácná, navzdory svému slovenskému původu a společnému Československu. A tak i asi nejznámější jídlo z ovčího sýra, tradiční brynzové halušky jsem tehdy mohl ochutnat jen párkrát na večírcích u Slováků, žijících v Praze – většinou slovenských spolužáků z vysoké…

Dnes z brynzy ono oblíbené slovenské národní jídlo dělávám asi nejčastěji. Velmi dobrou variantou jsou ovšem i cuketové halušky s brynzou, na které jsem si sem před časem recept také ukládal. A moc u nás doma chutná i brynzová polévka, typická jak pro slovenskou, tak ale i valašskou kuchyni. Někde se téhle polévce říká demikát, já ji mám ovšem v paměti uloženou pod názvem terchovská polévka, tedy bezpochyby pojmenovanou podle Jánošíkova rodiště v Malé Fatře, slovenské obce Terchová. Úžasná dobrota 🙂

Terchovská brynzová polévka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 100 g slaniny
  • 1 lžička sádla
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky kmínu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 6 menších brambor
  • 100 g brynzy
  • 3 lžíce čerstvého mléka
  • 600 ml kyselého mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička krupicového cukru

k podávání:

  • kopr

postup:

Slaninu nakrájím nadrobno a ve větším hrnci ji na troše sádla za občasného míchání orestuji na lehce zlatavé škvarečky. Mezitím oloupu a nadrobno nakrájím cibuli, kterou přidám k orestované slanině, dál občas zamíchám a restuji do sklovata, ke konci přihodím kmín a nechám trochu rozvonět.

Brambory oloupu, omyju a nakrájím na drobnější kostičky. Základ polévky zaleju zeleninovým vývarem, přidám brambory, mletý černý pepř a sůl a polévku přivedu k velmi mírnému varu. Vařím ji asi 10 minut, dokud brambory nezměknou.

Brynzu rozšlehám s čerstvým mlékem a rozmíchám v polévce, nechám chvíli povařit. V kyselém mléku dobře rozšlehám hladkou mouku, vleju do polévky, rozmíchám a zvolna, za občasného zamíchání vařím dalších asi 15 minut.

Nakonec do polévky vleju a rozmíchám v ní rozšlehaná vejce, která nechám srazit a přidám také trochu octa a cukr. V případě potřeby polévku dosolím nebo dopepřím.

V talířích polévku ozdobím snítkami čerstvého kopru.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud polévku dělám v době, kdy jsou nové brambory, přidávám je neoloupané, jen dobře omyté a nakrájené.
  • Pro obměnu polévky někdy v kyselém mléce spolu s hladkou moukou rozmíchám i trochu mleté sladké papriky. Místo kyselého mléka někdy používám i podmáslí nebo kefír.
  • Kopr mimo sezónu používám mražený, většinou mám v mrazáku jeho zásobu. Dobrá je v polévce ale i trocha pažitky nebo petrželky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *