Co jen s tím obřím nadělením?

Hlavní jídla

 // 

Aktualizováno

Cuketa

To se takhle jednou v září přihodí, že od naší milé sousedky a kamarádky dostaneme obří cuketu. Tak velkou jsem já, ještě donedávna městský tvor snad nikdy neviděl. Hodil jsem jí doma na kuchyňskou váhu a ta ohlásila hodně přes kilogram. Co jen s tím obřím nadělením? Už to mám. Vzpomněl jsem si na svůj někdejší kulinářský výtvor, zvaný cukeťák. Slaný nákyp se sýrem, uzeninou a vejci, velmi jedlý.

Jak jen to ale přesně bylo? Začal jsem pátrat na internetu a narazil na nespočítaně nejrůznějších verzí, nakonec jsem v sešitu svých receptů objevil i ten můj někdejší původní. Vzal jsem papír, tužku, trochu kombinoval a popřemýšlel, co krom cukety mám ještě po ruce. A tak vznikl následující recept. Tenhle cukeťák se povedl náramně. Sousedka hned chtěla recept.

Cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami

Cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami

  • doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 500 g cukety
  • 175 g uzeniny
  • 125 g ementálu
  • 100 g zelených oliv
  • 3 vejce
  • 125 g krupice
  • 50 g strouhanky
  • 50 g rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce nahrubo posekané natě libečku
  • půl lžíce sušené majoránky
  • půl lžíce sušeného oregana
  • půl lžičky celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Omytou, neoloupanou cuketu, zbavenou jen malého tuhého konce u stopky nastrouhám na okurkovém struhadle do větší mísy. Přidám asi půl lžičky soli, promíchám a v cedníku nechám asi čtvrt hodiny okapat, nakonec ještě zlehka nudličky cukety vyždímu.

Mezitím do větší mísy na stejné nudličky nastrouhám sýr, na drobné kostičky nakrájím uzeninu, nadrobno nasekám oloupanou cibuli. Přidám krupici, strouhanku, olej, vejce, olivy a všechny další ingredience: oloupané a prolisované stroužky česneku, nasekanou nať omytého libečku, majoránku, oregano, kmín, mletý pepř a také okapanou nastrouhanou cuketu Vše důkladně promíchám a v případě potřeby dosolím.

Směs urovnám do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Peču v troubě, rozehřáté na 180 stupňů, asi 60 minut, dokud povrch nezrůžoví.

Ještě teplý cukeťák podávám jako hlavní chod, dobrý je třeba s okurkovým salátem. Výtečný je ale i za studena.

Cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami

Ještě něco k tomu:

  • Povrch cukeťáku můžete před pečením obložit tenčími plátky rajčat nebo jiné zeleniny a také posypat sýrem.
  • Experimentovat můžete s kořením a bylinkami, rozhodně s nimi ale nešetřete, jinak by váš cukeťák byl chuti mdlé. Bylinky můžete použít jak čerstvé, tak mimo sezónu i sušené. Máte-li rádi ostřejší, přidat můžete i špetku chilli. Část cibule můžete nahradit zelenou lahůdkovou cibulkou.
  • Uzenina se do cukeťáku hodí prakticky jakákoli.
  • Místo ementálu můžete samozřejmě vzít i prakticky jakýkoli tvrdý, ale kvalitní sýr. Další variantu získáte, když místo části sýru použijete měkký tučný tvaroh.
  • Místo zelených jsou samozřejmě možné i ty černé olivy, můžete je ale i vynechat nebo nahradit třeba trochu pokrájenými sušenými rajčaty nebo žampiony.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *