Falešná dršťková polévka

Polévky Rychlé

 // 

falesna_drstkova_polevka

Už v průběhu opět poněkud nestřídmého závěru loňského roku jsem cítil, že mému zažívání by prospěl oddych. Prostě aspoň trochu u plotny i talířů zvolnit, ubrat nejen na kvantitě, ale i na četnosti hlavně těch hůře stravitelných jídel… Mnohý se tomu možná pousměje a možná i opovržlivě mávne rukou, ale já to tak opravdu mám. Čím jsem starší, tím víc svoje tělo vnímám a myslím, že už docela dobře poznám, kdy je spokojeno a kdy naopak moc není.

Bezmasá jídla mně nikdy nevadila, a tak s přechodem na současné „posvátčí“ a na jídla méně tučná, často vegetariánská nemám žádný problém: Naopak, sáhnu po nich nejednou, nejen v tomto čase raději, než po těch s kusem masa. Týká se to pochopitelně i polévek, bez masa nebo uzeniny mohou být i ty ve stylu gulášových nebo luštěninových, ale třeba i boršč.

Do skupiny odlehčenějších určitě patří i falešná dršťková polévka. I ta se dá udělat na víc způsobů, ostatně jednu jsem sem, na blog před pár lety už dával, byla to skvělá falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné. O trochu skromnější a na přípravu rychlejší je další „falešná dršťková“, připravená z ovesných vloček a nahrubo nastrouhané mrkve. Jednoduchá, lehce stravitelná, u nás doma oblíbená. Vegetariáni mohou tu trochu sádla v základu polévky vyměnit za jiný, vhodnější tuk a místo hovězího vývaru použít zeleninový, ovšem nutno přiznat, že na výsledné chuti téhle polévky to trochu bude znát 🙂

Falešná dršťková polévka z ovesných vloček a mrkve

  • doba přípravy: 15 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • čtvrt lžičky mleté pálivé papriky
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušené natě libečku
  • půl lžičky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké mrkve
  • sůl
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • půl lžíce másla

postup:

Ve větším hrnci na sádle orestuji oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli do sklovata, za občasného míchání. Přihodím ovesné vločky, které opékám a míchám, dokud nezačnou růžovět. Pak přisypu hladkou mouku, trochu jí také během míchání osmahnu, nakonec přidám sladkou i pálivou mletou papriku a už jen velmi krátce orestuji, stačí opravdu pár vteřin.

Základ polévky zaliji studeným hovězím vývarem, dobře rozšlehám a přidám tymián, libeček, drcený kmín, mletý černý pepř a také oloupané a nahrubo nasekané čtyři stroužky česneku (zbylý stroužek odložím stranou).

Polévku přivedu k mírnému varu a zvolna vařím asi 20 minut. V polovině varu, tedy asi po 10 minutách přihodím omytou, v případě nutnosti oloupanou a nahrubo, na okurkovém struhadle nastrouhanou mrkev.

Do hotové polévky prolisuji zbylý oloupaný stroužek česneku, přidám rozemnutou majoránku, na zjemnění trochu másla a promíchám.

Podávám s rohlíkem nebo houskou.

Ještě něco k tomu:

  • Mrkev do polévky strouhám na co možná nejdelší nudličky. V polévce by mrkev neměla být úplně měkká, ale uvařená aspoň trochu na skus.
  • Ovesné vločky jsou do této polévky lepší celé, ne ty jemné. Použít se dají i vločky pšeničné nebo žitné, případně jejich směs.
  • V sezóně samozřejmě používám bylinky čerstvé.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *