Červená čočka je hotový zázrak a pro polévku je jako stvořená. Nejenže je lehce stravitelná a obsahuje plno zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, nenadýmá, má hodně bílkovin a vlákniny. Ale také báječně chutná a hlavně: Je neskutečně rychle uvařená. Jen málokterou polévku připravíte tak rychle, jako tu z červené čočky. A aby toho nebylo málo, je prý také vhodná diabetiky a pro redukční dietu.
Není proto divu, že polévka z červené čočky se v poslední době stala doslova hitem. Tomu odpovídá i bezpočet různých verzí, které po kuchyních kolují. Nabízím tu svoji, včetně pár nápadů, jak ji můžete pozměnit podle toho, jak vám bude chutnat nejlíp. 🙂
Polévka z červené čočky
- doba přípravy: asi 10 minut a 15 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 hrsti červené čočky
- 1 menší cibule
- 1 naťová cibulka
- 1 lžíce oleje
- 1 střední mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 1 rovná lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce másla
- hladkolistá petrželka k podávání
postup:
Na oleji zpěním oloupanou a jemněji pokrájenou cibuli, nechám zesklovatět, přidám očištěnou a nadrobno nakrájenou zelenou cibulku a omytou a jemně nastrouhanou mrkev a za občasného míchání restuji asi 3 minuty. Přidám mletý koriandr, zaliju zeleninovým vývarem, přidám oloupaný a jemně posekaný česnek, propláchnutou čočku, mletý černý pepř a sůl a vařím asi 15 minut. Nakonec přidám rajčatový protlak, promíchám a ještě krátce povařím. Hotovou polévku zjemním máslem a na talířích sypu sekanou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Také polévka z červené čočky skýtá řadu možností, jak ji obměnit. Místo mrkve můžete například použít kousek bulvy celeru, případně obojí. Na začátku varu polévky můžete přidat drobně nakrájené rajče, protlak v závěru tak můžete (ale také nemusíte) vynechat.
- Experimentovat lze i s kořením. Mletý koriandr příště zkuste zaměnit za kurkumu nebo mletý obyčejný, případně římský kmín, tymián, bobkový list (ten nezapomeňte před podáváním polévky vyndat), případně špetku chilli. Vítány jsou pochopitelně čerstvé zelené bylinky! 🙂
- Vylepšit tuto polévku můžete trochou strouhaného parmezánu, kterým ji v talířích posypete.