Na maso si u něj ani nevzpomenu

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

karbanatek_z_cervene_repy

Jsem velký zeleninomilec. Opravdu hodně velký. Ostatně už jsem to tady zmiňoval několikrát. Ale vlastně ani pořádně nevím, kdy, kde a jak jsem k tomu přišel. Ano, když jsem byl malý, měli jsme u domu docela malý záhon s hlávkovým salátem, ředkvičkami a mrkví. Mívali jsme na talíři pravidelně také okurky, karfiol i kapustu. A v lednici prakticky nikdy nechyběla lahev s kysaným zelím. Ale že by mě maminka ládovala zeleninou sedm dnů v týdnu od rána do večera, to si vážně nevzpomínám.

Zato však vím, že když jsem se začal starat sám o sebe, bez zeleniny jsem si brzy prakticky žádné nesladké jídlo nedokázal představit. Jistě, všude se to píše, zelenina je zdravá, ale věřte, mě do ní opravdu nikdy nikdo nutit nemusel. Syrová, pečená, vařená, dušená, smažená, nakládaná… V polévce, jako hlavní jídlo, příloha, salát… Těch druhů, možností, kombinací, neznámých i netradičních úprav… A tak to zůstalo až do dnešních dnů. Ty tam jsou navíc časy, kdy třeba právě touto dobou, v zimních měsících, bývaly v obchodech k mání prakticky jen brambory, cibule a zelí. Tím spíš dnes překvapuje, že v konzumaci zeleniny pořád ještě patříme podle statistiků k nejhorším národům v Evropě. Odborníky doporučovanou minimální denní dávku zeleniny u nás sní prý jen každý desátý člověk.

Už je ale čas na dnešní recept. Že při své zeleninové vášni rozhodně nepohrdnu ani červenou řepou, to dokládá ne malý počet na těchto stránkách zmiňovaných jídel, v nichž je zastoupena (všechny tyto recepty najdete zde). Karbanátky z červené řepy se mně ale docela dlouho vyhýbaly, jakkoli u dostupných receptů vypadají na fotkách velmi lákavě. I k nim jsem se ale nakonec dopracoval a časem podle svého dotvořil přesný soupis jednotlivých ingrediencí. Chuť mají tyto karbanátky skutečně super. Základem je plný, zemitý tón červené řepy, v němž je poznat hned dvojí sýr, podstatnou roli hraje i orestovaná cibulka, česnek a ne malé množství koření a dalších dochucovadel. Třeba s poctivou bramborovou kaší nebo se šťouchanými bramborami je to moc dobrý oběd. Aspoň já si tedy u něj na maso ani nevzpomenu.

 

Karbanátky z červené řepy

  • doba přípravy: asi 30 minut + odležení asi 60 minut + pečení asi 40 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 500 g červené řepy
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g nivy
  • 70 g balkánského sýra
  • 2 vejce
  • 90 g ovesných vloček
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 kapky tabasca
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 3 lžíce jemně sekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce jemně sekaného libečku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na pokapání před pečením:

  • rostlinný olej

 

postup:

Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestuji na rostlinném oleji za občasného míchání do sklovata, pak nechám trochu zchladnout.

Červenou řepu omyji, oloupu a syrovou nastrouhám na jemnějším struhadle do větší mísy. Na hrubším struhadle pak přistrouhám oba sýry. Přidám zchladlou orestovanou cibuli, ovesné vločky, strouhanku smíchanou s lahůdkovým droždím a bramborovým škrobem, vejce, oloupané a prolisované stroužky česneku, dijonskou hořčici, tabasco, jemně nasekanou petrželku i libeček, majoránku, tymián, drcený kmín a podle chuti i mletý černý pepř a sůl. Vše velmi dobře rukama promíchám, zabalím do potravinové fólie a dám do lednice aspoň na hodinu odležet.

Troubu zapnu na 170 stupňů na program horkovzduch. Z odleželé směsi pak mokrýma rukama vytvaruji karbanátky, které pokládám na pečící papír. Karbanátky ještě trochu zakápnu rostlinným olejem a dám do předehřáté trouby péct asi na 30 až 40 minut. Obracet je není třeba. Karbanátky budou upečené těsně před tím, než jejich okraje začnou zlátnout.

 

Ještě něco k tomu:

  • Nivu i balkánský sýr do těchto karbanátků strouhám na okurkovém struhadle. Na nastrouhání červené řepy používám jemnější struhadlo, to, na kterém běžně strouhám tvrdý sýr.
  • Karbanátky solte opatrně, oba sýry bývají dost slané
  • Mimo sezonu použijte všechny bylinky sušené.
  • V případě, že nejste vegetariáni, můžete do karbanátků z červené řepy přidat i anglickou slaninu, nakrájenou na malé kostičky.
  • Pokud na vaší troubě nemáte program horkovzduch a zvolíte proto klasický pečící program, teplotu nastavte na 185 stupňů.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *