Namazejte si

Malá jídla

 // 

sunkova_pena_0

Jedním z nejvděčnějších témat studené kuchyně, ne-li úplně tím top jsou určitě pomazánky. Kolik jen úžasných chutí se kombinací často jen několika málo surovin dá vykouzlit! Každá rodina má pomazánky většinou dvě, tři nejoblíbenější, které stále dokola opakuje a jiné se tak ke slovu prakticky nedostanou. Určitě je to škoda. Pokud bych si třeba měl představit pomazánkovou kuchařku, rozhodně by o útlou brožurku nešlo 🙂

Sám se snažím pomazánky, které chystám, hodně střídat, zkoušet stále nové a nezůstávat jen u těch u nás doma oblíbených nebo těch „co lednička dala“. Však jsem tady o různých pomazánkách psal už několikrát (dívám se, že v rejstřících receptů blogu je jich už půldruhá desítka, všechny je najdete zde). Dnes připojuji další tři: Česneková pomazánka je všeobecně určitě hodně oblíbená, tu další, vydatnější topinkovou dělávám hlavně když zbyde chleba a konečně šunková pěna je nestárnoucí evergreen 🙂 A ještě jedna věc, na kterou je dobré nezapomínat: Každou pomazánku určitě posune na vyšší level domácí pečivo 🙂

Začnu pomazánkou česnekovou. A že jejích nejrůznějších podob je! Tahle je vyhlášená u našich přátel, kde prakticky při žádné návštěvě nesměla na stole chybět. Recept, který jsem od pana Bláhy získal, jsem jen doplnil o dvě drobnosti: o trochu pažitky a také o špetku cukru.

cesnekovapomazanka
Česneková pomazánka

Česneková pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g uzeného tvrdého sýra
  • 100 g taveného sýra
  • 100 majonézy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce posekané pažitky
  • půl lžičky krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Tvrdý uzený sýr najemno nastrouhám do misky, přidám sýr tavený, majonézu, oloupané a prolisované stroužky česneku, cukr, mletý černý pepř a špetku soli. Vše vidličkou velmi dobře rozetřu a promíchám. Na závěr do pomazánky vmíchám nadrobno posekanou pažitku.

Ještě něco k tomu:

  • Se solí v případě této pomazánky zacházejte obzvlášť velmi opatrně, prakticky všechny její ingredience ji totiž obsahují, své udělá i prolisovaný česnek. Naopak se nebojte cukru 🙂
  • Uzený tvrdý sýr se sice dá nahradit jeho neuzenou verzí, ale už to není ono…

Hlavně v dobách předlistopadových bývali hitem nejrůznější topinkové pomazánky. Jeden čas byly hodně oblíbené Ďábelské tousty v konzervě, něco podobného často mívaly na jídelním lístku i hospody a hlavně pak vinárny a noční bary. O kvalitě použitých surovin si netřeba dělat iluze… I doma se ale topinkové pomazánky dělávaly, hojně i ty zavařované, z paprik, rajčat, cibule, česneku, cuket, prostě z toho, co dům a zahrádka daly.

Konečná podoba receptu na tu následující topinkovou pomazánku vznikala postupem času, tak jak jsem její chuť dotvářel. Je trochu vydatnější, ovšem místo masa je v ní kvalitní měkká uzenina, takže odpadá zdlouhavá tepelná příprava. Zvlášť v kombinaci se zbytkem domácího kváskového chleba ji máme moc rádi.

topinkovapomazanka
Topinková pomazánka

Topinková pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 200 g měkkého salámu
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g nakládaných paprik
  • 100 g kyselé okurky
  • 1 středně velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • půl lžičky mletých chilli papriček
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • topinky nebo nasucho opečený chléb

postup:

Do větší misky nastrouhám na nudličky měkký salám, zbavený slupky a také kyselé okurky. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, drobně nakrájená sušená rajčata a nakládané papriky. Přidám oloupané a prolisované stroužky česneku, měkké sádlo, wercestrovou omáčku, kečup, dijonskou hořčici a také mleté koření – sladkou papriku, chilli papričky a černý pepř, přidám i sůl.

Vše dobře promíchám a případně dosolím či jinak dochutím. Topinkovou pomazánku podávám namazanou na topinkách nebo nasucho opečeném chlebu.

Ještě něco k tomu:

  • I u této pomazánky použijte jednotlivé ingredience skutečně kvalitní. Platí to zejména o uzenině a také o kečupu.

A konečně třetí minipříběh: Šunkovou pěnu mám prakticky už od dětských let neodmyslitelně spojenou s plaváním. Proč s plaváním? Housky se šunkovou pěnou totiž po dlouhá léta prodávali v bufetu plaveckého stadionu v pražském Podolí. A že po plavání chutnaly!

Na přípravě šunkové pěny není nic složitého, krom pár drobností a „vychytaného“ poměru jednotlivých ingrediencí i tady platí přímá úměra: Čím kvalitnější suroviny, tím má pomazánka lepší chuť 🙂 A přednost v tomto případě dostává bílé pečivo.

sunkova-pena-1
Šunková pěna

Šunková pěna

  • doba přípravy: 10 minut + asi 1 hodina odležení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g vepřové šunky
  • 100 g másla
  • 50 g pomazánkového másla
  • půl lžičky mleté uzené sladké papriky
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl

k podávání:

  • bílé pečivo

postup:

Na drobnější kostičky nakrájenou šunku i všechny ostatní suroviny – změklé máslo, pomazánkové máslo, mletou uzenou sladkou papriku, špetku pepře a sůl dám do kutru a dobře rozmixuji. Hotovou pomazánku nechám uležet asi hodinu v chladnu.

Ještě něco k tomu:

  • Šunka by měla být dobře vyuzená. Na její kvalitě ani v případě této pomazánky rozhodně nešetřete, na chuti to určitě oceníte.
  • Místo pomazánkového másla můžete použít trochu hustého řeckého jogurtu nebo husté zakysané smetany.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *