Polévkových knedlíčků jsem tady probral již několik. Hlavně díky mojí babičce je ale mám už od dětství natolik rád, že je dělám velmi často a v nejrůznějších obměnách. Polévkové knedlíčky se mně zkrátka nikdy neomrzí. 🙂 Tentokrát padla volba na knedlíčky sýrové. A aby jejich chuť v polévce byla skutečně výrazná, dělávám je z Nivy. Tyto knedlíčky se výborně hodí hlavně do jemnějších zeleninových polévek nebo třeba do polévky rajské.
Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky
- doba přípravy: asi 40 minut + celkem asi 25 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 středně velký kedluben
- 1 středně velká mrkev
- 3 lžíce sterilované kukuřice
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce posekaných listů čerstvého libečku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1200 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
na knedlíčky:
- 75 g Nivy
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 lžic strouhanky
- půl lžičky hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžičky sušené bazalky
- mletý černý pepř
- sůl
- petrželka k podávání
postup:
knedlíčky:
Na másle do sklovata orestuji velmi drobně nakrájenou cibuli. Pak na ni rozdrobím Nivu a za stálého míchání ji nechám úplně rozpustit a ještě dalších asi 5 minut zahřívám a míchám, dokud rozpuštěný sýr nezhoustne. Nechám vychladnout, přidám strouhanku, hladkou mouku, mléko, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, mletý kmín, sušenou bazalku, mletý černý pepř a sůl a důkladně promíchám. Pokud je směs příliš suchá a drobivá, přidám ještě trochu mléka.
Mokrýma rukama ze směsi vytvaruji knedlíčky asi o velikosti angreštu. Vhodím je do silně osolené vařící vody a vařím asi 8 minut. Pak je z vody vyberu a odložím stranou.
polévka:
Kedluben oloupu a případně zbavím dřevnatých částí a nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám na nudličky. Podobně nastrouhám i očištěnou mrkev.
Na másle zpěním drobněji nakrájenou cibuli, zasypu ji hladkou moukou a tu asi 5 minut za občasného míchání restuji. Pak zaliju studeným zeleninovým vývarem a metličkou dobře rozšlehám. Přidám nastrouhaný kedluben a mrkev, sterilovanou kukuřici, posekané listy libečku, sůl a mletý černý pepř a přivedu k mírnému varu. Za občasného míchání vařím asi 15 minut.
Do talířů rozdělím knedlíčky a přeleju je horkou polévkou. Posypu nakrájenou hladkolistou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Bazalku do knedlíčků můžete pochopitelně použít i čerstvou, velmi drobně nasekanou. Knedlíčky se nebojte dobře kořenit a osolit, jejich chuť by měla být výrazná.
- Knedlíčky vždy připravuji ve větším množství a část z nich odložím do mrazáku na příště, ušetří to docela dost času. 🙂