Nikdy se mně neomrzí

Polévky Vegetariánská

 // 

Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky

Polévkových knedlíčků jsem tady probral již několik. Hlavně díky mojí babičce je ale mám už od dětství natolik rád, že je dělám velmi často a v nejrůznějších obměnách. Polévkové knedlíčky se mně zkrátka nikdy neomrzí. 🙂 Tentokrát padla volba na knedlíčky sýrové. A aby jejich chuť v polévce byla skutečně výrazná, dělávám je z Nivy. Tyto knedlíčky se výborně hodí hlavně do jemnějších zeleninových polévek nebo třeba do polévky rajské.

 

Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 40 minut + celkem asi 25 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 středně velký kedluben
  • 1 středně velká mrkev
  • 3 lžíce sterilované kukuřice
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce posekaných listů čerstvého libečku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na knedlíčky:

  • 75 g Nivy
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic strouhanky
  • půl lžičky hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

  • petrželka k podávání

 

postup:

knedlíčky:

Na másle do sklovata orestuji velmi drobně nakrájenou cibuli. Pak na ni rozdrobím Nivu a za stálého míchání ji nechám úplně rozpustit a ještě dalších asi 5 minut zahřívám a míchám, dokud rozpuštěný sýr nezhoustne. Nechám vychladnout, přidám strouhanku, hladkou mouku, mléko, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, mletý kmín, sušenou bazalku, mletý černý pepř a sůl a důkladně promíchám. Pokud je směs příliš suchá a drobivá, přidám ještě trochu mléka.

Mokrýma rukama ze směsi vytvaruji knedlíčky asi o velikosti angreštu. Vhodím je do silně osolené vařící vody a vařím asi 8 minut. Pak je z vody vyberu a odložím stranou.

 

polévka:

Kedluben oloupu a případně zbavím dřevnatých částí a nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám na nudličky. Podobně nastrouhám i očištěnou mrkev.

Na másle zpěním drobněji nakrájenou cibuli, zasypu ji hladkou moukou a tu asi 5 minut za občasného míchání restuji. Pak zaliju studeným zeleninovým vývarem a metličkou dobře rozšlehám. Přidám nastrouhaný kedluben a mrkev, sterilovanou kukuřici, posekané listy libečku, sůl a mletý černý pepř a přivedu k mírnému varu. Za občasného míchání vařím asi 15 minut.

Do talířů rozdělím knedlíčky a přeleju je horkou polévkou. Posypu nakrájenou hladkolistou petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Bazalku do knedlíčků můžete pochopitelně použít i čerstvou, velmi drobně nasekanou. Knedlíčky se nebojte dobře kořenit a osolit, jejich chuť by měla být výrazná.
  • Knedlíčky vždy připravuji ve větším množství a část z nich odložím do mrazáku na příště, ušetří to docela dost času. 🙂

Napsat komentář