Miluji polévky, hlavně ty zeleninové. A ze zeleniny mám rád mimo mnohé jiné i hlávkovou kapustu. Ale ještě mám také rád třeba ječné kroupy. Co to všechno propojit?
Jistě, zvlášť v současných úmorných vedrech hrají prim lehká, méně kalorická a často i studená jídla. Jenže nevím jak vy, ale já osobně si sice na všech těch okurkových a jiných zeleninových salátech, na letních studených polévkách nebo třeba jen na krajíci dobrého chleba, zapíjeného kefírem či podmáslím opravdu pochutnám. Ale každý, byť sebetropičtější den se takhle „nastudeno“ stravovat opravdu prostě nedokážu. Teplé jídlo i v horkém létě můj žaludek aspoň občas nutně potřebuje.
A právě dobrá, trochu sytivější polévka se jako hlavní jídlo v těchto dnech nabízí, ať už v poledne nebo i jako večeře. A tak se u nás doma před pár dny na stole ocitla ona hned zkraje zmíněná kapustová polévka s kroupami a slaninou. Je sice trochu méně tradiční, než ta známá s bramborami a s pikantnější klobásou (už jsem tady o ní psal, recept najdete zde), ale je rozhodně neméně dobrá.
A ještě nezbytná douška pro ty, co hledí na zdravou stravu: Slaniny, pokud je poctivá, dobře vyuzená, budete do téhle polévky potřebovat opravdu jen malý kousek, tak se jí nebojte 🙂 Anebo si připravte verzi vegetariánskou, o které je podrobněji řeč pod receptem.
Kapustová polévka s kroupami a slaninou
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 25 minut varu
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi třetina menší hlávky kapusty
- 50 g špeku
- 2 lžíce ječných krup
- 1 větší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžíce sladké papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaných listů čerstvého libečku
- půl lžíce nasekané čerstvé saturejky
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Asi třetinu menší hlávky kapusty zbavím případných ovadlých listů a odkrojím z ní košťál. Kapustu omyji a nakrájím na užší a kratší nudličky. Stroužky česneku oloupu, připravím si i cibuli, kterou oloupu a na středně hrubo nakrájím.
Ve větším kastroje nechám za občasného míchání rozpustit na menší kostičky nakrájený špek. Přihodím nakrájenou cibuli a orestuji ji do sklovata. Zasypu moukou a za častého míchání orestuji do růžova, nakonec přisypu mletou sladkou papriku a ještě krátce orestuji.
Základ polévky zaliji studeným zeleninovým vývarem a prošlehám. Přihodím opláchnuté kroupy, nakrájený libeček a odrhnutou saturejku, přidám také rajčatový protlak, polovinu, tedy dva prolisované stroužky česneku, osolím a opepřím a přivedu k mírnému varu. Polévku vařím asi 20 až 30 minut, dokud kroupy nejsou měkké, asi v polovině jejich varu přihodím nakrájenou hlávkovou kapustu.
Do hotové polévky prolisuji zbývající dva stroužky česneku a promnu do ní sušenou majoránku, zjemním ji máslem a v případě potřeby ještě dosolím a dopepřím.
Ještě něco k tomu:
- Chcete-li sytivější polévku, dejte krup trochu víc. Místo krup ale můžete použít také pohanku, jáhly nebo hrstičku rýže, dobu varu tomu přizpůsobte.
- Podobnou polévku připravíte, když kapustu nahradíte hlávkovým zelím nebo mangoldem.
- Snadno přichystáte i vegetariánskou verzi této polévky. Stačí jen na začátku místo špeku použít jiný vhodný tuk, na závěr můžete do hotové polévky přihodit trochu na drobnější kostičky nakrájeného uzeného tofu.