Hrachová polévka, stejně jako i kaše, to byl před listopadem postrach školních i závodních jídelen. Už od rána se chodbami linul puch, který polední menu nevalného vzhledu a chuti lepidla z poštovních známek neomylně ohlašoval.
Já ale měl to štěstí, že hrách býval docela často na stole u nás doma. Věděl jsem tak, že právě z hrachu se dá připravit i jídlo docela dobré. A tak jsem na hrách nikdy nezanevřel a stejně jako i fazole se i teď u nás v talířích objevuje docela pravidelně a v nejrůznějších podobách. A hrachová polévka? Tu přímo zbožňuji! Tady je moje verze.
Hrachová polévka s uzeninou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut namáčení hrachu + asi 75 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 200 g suchého hrachu
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 g uzeniny
- špetka sušeného tymiánu
- špetka sušeného oregana
- 1 lžíce sušené majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Hrách předem alespoň na hodinu namočím do studené vody.
Na sádle orestuji za občasného míchání jemněji nasekanou cibuli. Chvíli před tím, než začne zlátnout, přidám hladkou mouku a ještě chvíli restuji. Pak jíšku zaleju studeným zeleninovým vývarem, dobře v něm jíšku rozšlehám a přidám namočený scezený hrách, oloupaný a nahrubo posekaný česnek, mletý černý pepř, tymián a oregano. Přivedu k varu a zvolna vařím asi 75 minut, dokud se hrách nezačne rozpadat. Během varu, asi po hodině přidám omyté a na tenčí měsíčky nasekané celerové řapíky.
Mezitím na velmi malém množství oleje opeču pokrájenou uzeninu.
Až na závěr polévku osolím a případně dopepřím, přidám majoránku a tyčovým mixerem trochu rozmixuji. Přidám opečenou uzeninu a zjemním máslem. V talířích posypu posekanou zelenou hladkolistou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Polévku rozhodně solte až na závěr, jinak hrách během varu nezměkne. V případě potřeby polévku během varu dolévejte horkou vodou.
- Použít můžete i předvařený hrách, doba přípravy polévky se tím výrazně zkrátí.
- Uzeninu do hrachové polévky volím měkkou, většinou dobré, kvalitní špekáčky nebo párky.
- Máte-li rádi česnek, jeden utřený stroužek můžete ještě přidat do hotové polévky.