Polévkový evergreen z hrachu

Polévky

 // 

Hrachová polévka s uzeninou

Hrachová polévka, stejně jako i kaše, to byl před listopadem postrach školních i závodních jídelen. Už od rána se chodbami linul puch, který polední menu nevalného vzhledu a chuti lepidla z poštovních známek neomylně ohlašoval.

Já ale měl to štěstí, že hrách býval docela často na stole u nás doma. Věděl jsem tak, že právě z hrachu se dá připravit i jídlo docela dobré. A tak jsem na hrách nikdy nezanevřel a stejně jako i fazole se i teď u nás v talířích objevuje docela pravidelně a v nejrůznějších podobách. A hrachová polévka? Tu přímo zbožňuji! Tady je moje verze.

 

Hrachová polévka s uzeninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut namáčení hrachu + asi 75 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 200 g suchého hrachu
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g uzeniny
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka sušeného oregana
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Hrách předem alespoň na hodinu namočím do studené vody.

Na sádle orestuji za občasného míchání jemněji nasekanou cibuli. Chvíli před tím, než začne zlátnout, přidám hladkou mouku a ještě chvíli restuji. Pak jíšku zaleju studeným zeleninovým vývarem, dobře v něm jíšku rozšlehám a přidám namočený scezený hrách, oloupaný a nahrubo posekaný česnek, mletý černý pepř, tymián a oregano. Přivedu k varu a zvolna vařím asi 75 minut, dokud se hrách nezačne rozpadat. Během varu, asi po hodině přidám omyté a na tenčí měsíčky nasekané celerové řapíky.

Mezitím na velmi malém množství oleje opeču pokrájenou uzeninu.

Až na závěr polévku osolím a případně dopepřím, přidám majoránku a tyčovým mixerem trochu rozmixuji. Přidám opečenou uzeninu a zjemním máslem. V talířích posypu posekanou zelenou hladkolistou petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Polévku rozhodně solte až na závěr, jinak hrách během varu nezměkne. V případě potřeby polévku během varu dolévejte horkou vodou.
  • Použít můžete i předvařený hrách, doba přípravy polévky se tím výrazně zkrátí.
  • Uzeninu do hrachové polévky volím měkkou, většinou dobré, kvalitní špekáčky nebo párky.
  • Máte-li rádi česnek, jeden utřený stroužek můžete ještě přidat do hotové polévky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *