Na brokolici nedám dopustit, však se na těchto stránkách už několikrát objevila. Tentokrát ji mám připravenu jako hlavní surovinu na skvělé karbanátky se sýrem a anglickou slaninou. Vtip je v tom, že v tomto případě brokolici není třeba předem nijak tepelně upravovat, prostě ji jen rozsekáte v robotu, případně ji nastrouháte. A druhá přednost, alespoň z mého pohledu: Placičky pečete v troubě, oproti fritování nebo opékání v oleji na pánvi je tedy jejich příprava rychlejší a jsou i zdravější. 🙂
Brokolicové placičky z trouby s bramborovou kaší
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + aspoň 30 minut odležení + asi 20 minut pečení placiček + asi 15 vaření brambor
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 8
suroviny:
- 1 brokolice
- 4 vejce
- 200 g tvrdého sýra (například goudy)
- 100 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic strouhanky
- 1 lžíce polohrubé mouky
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce jemně sekaného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- strouhanka na obalení
- rostlinný olej na pokapání placiček
na bramborovou kaši:
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- sůl
- hladkolistá petrželka k podávání
postup:
Omytou a osušenou brokolici rozkrájím na větší kusy a rozsekám najemno v kutru. V míse ji smíchám se strouhaným sýrem, slaninou pokrájenou na malé kostičky, česnekem utřeným se solí, kmínem, majoránkou, jemně sekaným libečkem, mletým černým pepřem, solí podle chuti, strouhankou, moukou a vejci. Směs dobře promíchám, pokud je příliš drobivá a suchá, zvlčím ji několika lžícemi mléka nebo smetany, případně trochou rostlinného oleje. Směs nechám asi půl hodiny odležet v chladnu.
Mokrýma rukama vytvaruji ze směsi menší karbanátky, které obalím ve strouhance a kladu na plech, pokrytý pečícím papírem. Nakonec povrch placiček lehce pokapu rostlinným olejem. Peču v horké troubě při 180 stupních asi 20 minut, v půlce pečení placičky otočím, i z druhé strany lehce pokapu olejem a dám zpět do trouby dopéct.
V hodně osolené vodě uvařím doměkka oloupané a očištěné brambory, trvá to okolo deseti až patnácti minut. Vodu sleju, přidám máslo a brambory rozšťouchám, postupně do nich šťouchadlem zapracuji ohřáté mléko. Na talířích kaši posypu petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou nebo uzeninou. Jste-li vegetariáni, můžete si připravit bezmasou verzi.
- Strouhanku v placičkách můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami.
- Pokud je hmota na placičky příliš suchá a drobivá, zvlhčete ji několika lžícemi mléka nebo smetany. Pokud je naopak příliš řídká, zahustěte ji ještě trochou strouhaného sýra nebo třeba hrstičkou ovesných vloček nebo strouhanky.
- Zbylé placičky můžete podávat druhý den třeba studené, s hořčicí a chlebem. Můžete je ale také uschovat v mrazáku.
- Na bramborovou kaši jsou nejlepší brambory varného typu C.