Sluší mu i sváteční stůl

Polévky Vegetariánská

 // 

zampionovy_krem

Když jsem před pár dny přinesl ze špajzu do kuchyně pár žampionů, ozvala se docela důrazně pronesená věta: Žampiony? Z těch mám nejraději italské rizoto a potom ještě také krémovou polévku!

Co byste asi tak v této chvíli ze zmíněných žampionů připravili vy? Když italské rizoto bylo před několika málo dny? Samozřejmě, onoho dne byl k obědu jako polévka žampionový krém!

Žampiony mám velmi rád ve všech možných úpravách a kulinářských využitích, rizoto a polévky nevyjímaje, jsou velmi vděčnou ingrediencí. O zmíněném rizotu i jedné moc dobré polévce jsem tady už psal (recept na žampionovou polévku s vejcem najdete zde, na italské rizoto zde), nicméně žampionový krém je neméně skvělý. Dá se připravit také na řadu způsobů, výtečný je třeba s přidáním bílého vína. U nás doma ale nejčastěji míváme žampionový krém podle následujícího receptu. Podávat jej můžete nejen s uvedenými hoblinkami parmazánu, ale třeba i s krutony z bílého pečiva nebo jen tak, posypaný hladkolistou petrželkou nebo pažitkou. Nikdy nezklame a vlastně by mu slušel i sváteční stůl.

 

Žampionový krém

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 400 g žampionů
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušené petrželové natě
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • hoblinky parmazánu

 

postup:

Žampiony dobře očistím a nakrájím z nich několik tenčích plátků na ozdobu polévky, zbytek posekám nahrubo. Připravené plátky žampionů, určené na ozdobu z obou stran opeču na másle ve větším hrnci, opečené je dám stranou. Do hrnce přidám zbytek másla a nahrubo posekané zbylé žampiony, přihodím kmín a trochu soli a za občasného míchání restuji, dokud se většina šťávy z žampionů neodpaří. Pak přihodím oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a asi 5 minut za častého míchání restuji, těstě před koncem přidám i oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku.

Základ polévky zapráším hladkou moukou a asi 2 minuty míchám. Pak zaliji vývarem a dobře prošlehám, přidám petrželovou nať, tymián, strouhaný muškátový oříšek a mletý černý pepř, dosolím a přivedu k varu.

Po čtvrthodině polévku tyčovitým mixerem rozmixuji dohladka, přiliji smetanu, hned promíchám a v případě potřeby dosolím, dopepřím a přihřeji.

V talířích polévku zdobím předem připravenými opečenými plátky žampionů a hoblinkami parmazánu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte po ruce parmazán, k posypání polévky v talíři vám poslouží celkem dobře i sýr Grana Padano. Žampionový krém je dobrý i s krutony z bílého chleba, jak už jsem zmínil v úvodu.

Napsat komentář