Tahle kombinace vznikla úplně náhodou, když v lednici už pár dnů čekal na spotřebování domácí polotrvdý kozí sýr a za oknem v košíku se hromadila dozrávající rajčata.
Těstoviny máme u nás moc rádi, a tak jsem si řekl, proč je nedoplnit tradičně a zároveň i trochu netradičně: tradičně omáčkou z čerstvých rajčat, netradičně pak grilovaným sýrem. Výsledek? To spojení funguje naprosto skvěle! Další důkaz o tom, jak rutina a stereotyp svazují i v kuchyni. K rozpečenému sýru nemusí jako příloha být jen brambory nebo hranolky 🙂
Špagety s rajčatovou omáčkou a grilovaným kozím sýrem
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut var omáčky
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g suchých špaget
- 500 g kozího polotvrdého sýra (typ halloumi)
na rajčatovou omáčku:
- 1 velká nebo 2 střední cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 stroužků česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml suššího bílého vína
- 8 středně velkých rajčat
- 1 lžíce drhnutých a nahrubo nasekaných lístků tymiánu
- 1 lžíce nasekané natě hladkolisté petrželky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- špetka mletých chilli papriček
- 150 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
- několik kapek balzamikového octa
- asi půl lžíce krystalového cukru
k podávání:
- hrst lístků čerstvé bazalky
- hrst vypeckovaných černých oliv
postup:
Nejdříve připravím omáčku. V silnostěnném kastrole na olivovém oleji orestuji oloupanou a velmi drobně nakrájenou cibuli za občasného míchání až do velmi lehce zlatavé barvy; bude to trvat to asi 10 až 15 minut. Pak přidám oloupané a jemně nasekané stroužky česneku a rajčatový protlak, za stálého míchání restuji asi minutu. Přiliji bílé víno a nechám je skoro úplně odpařit, občas přitom zamíchám.
K základu omáčky přihodím omytá a nadrobno nakrájená rajčata a všechno koření, tedy odrhnuté a nahrubo nasekané lístky tymiánu, nasekanou nať hladkolisté petrželky, bazalku, oregano a špetku chilli. Zaliji zeleninovým vývarem, opepřím, osolím a nechám bez pokličky jemně probublávat asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku dochutím několika kapkami balzamikového octa a trochou cukru, v případě potřeby dosolím a dopepřím.
Ke konci přípravy omáčky dám ogrilovat kozí sýr a uvařit al dente špagety, ty pak promíchám s omáčkou.
Na talířích jednotlivé porce špaget s omáčkou a sýrem doplním několika černými olivami a lístky čerstvé bazalky.
Ještě něco k tomu:
- Doma připravuji sýr na grilovací pánvi, sýry typu halloumi griluji nasucho, olej není třeba. Obecně vzato by grilovaný sýr rozhodně měl mít pevnější strukturu, aby se neroztekl. Nejčastěji proto používám právě sýry typu halloumi, ať už čistě kozí nebo ze směsi kozího a ovčího mléka, případně i jen z mléka kravského.
- Omáčku mám raději s kousky rajčat a se slupkami. Pro jemnější verzi je možné předem rajčata oloupat (slupku naříznout do kříže a rajčata na chvíli namočit ve vařící vodě) a hotovou omáčku rozmixovat ponorným mixérem.
- Mimo sezonu používám rajčata z plechovky, omáčku pak stačí nechat probublávat jen asi 10 minut.