Tohle je přesně ten případ jídla, kdy jste překvapeni, jakou skvostnou chuť se vám z naprosto „obyčejných“ ingrediencí podaří vykouzlit. A navíc je tato polévka velmi zdravá, zvlášť vhodná pro chladnější měsíce, kdy báječně zasytí a využít se proto dá třeba i jako večeře. U nás doma ji míváme poměrně často a pokaždé má úspěch. 🙂
Hrstková polévka
- doba přípravy: asi 15 minut + 60 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 hrst suchých fazolí
- 1 hrst suchého hrachu
- 1 hrst suché čočky
- 1 hrst suchých velkých krup
- 1 hrst suché pohanky
- 1 hrst ovesných vloček
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 2 střední cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- půl lžičky drceného kmínu
- půl lžičky sušené saturejky
- 1 lžíce posekaného libečku
- 5 stroužků česneku
- 2 střední mrkve
- čtvrt menšího celeru
- 1 lžíce sušené majoránky
- mletý pepř
- sůl
- hladkolistá petrželka k podávání
postup:
Ve větším hrnci na sádle zpěním hruběji posekanou cibuli. Zaleju zeleninovým vývarem a přidám všechny důkladně propláchnuté zrniny spolu s ovesnými vločkami, novým kořením, bobkovým listem, kmínem, saturejkou, libečkem a pepřem, přivedeme k varu a zvolna za občasného zamíchání vařím asi 45 minut. Pak přidám očištěnou a na menší kostičky nakrájenou mrkev a také celer, nahrubo posekaný česnek, majoránku, osolím a zvolna vařím ještě asi 15 minut. Před podáváním vyndám bobkový list a nové koření, na talířích sypu petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- I v případě této polévky můžete podle momentálního stavu spíže a chuti improvizovat. Použít můžete například několik druhů fazolí, ale třeba i cizrnu, rýži, sóju nebo jáhly.
- Polévku solte až při přidání zeleniny. Pokud byste ji osolili hned na začátku varu, luštěniny by dobře nezměkly.