Dnešní recept jsem našel v prastarém, už notně osahaném sešitu po jedné z našich babiček. Recept je na koláč, který byl v dobách mého dětství jedním z nejčastěji doma pečených. A také jedním z nejoblíbenějších, aspoň u nás. Křehké těsto nahoře i dole, uprostřed vrstva strouhaných jablíček. Nejspíš i vy znáte. Úžasná dobrota!
Hned dva takové koláče jsem tady už měl, recepty na jablkový linecký koláč i na křehký jablečný koláč tady najdete. Liší se hlavně v množství tuku a také počtu vajec, respektive žloutků.
Když jsem před nedávnem objevil ten dnešní recept, tedy už třetí velmi podobného ražení, byl jsem k němu nejdřív přece jen trochu skeptický: Do těsta se totiž nedává žádné vajíčko, ani samotný žloutek. I tak jsem koláč vyzkoušel a ejhle: Tahle verze známého jablkového koláče našich babiček je přinejmenším neméně skvělá, jako ty předešlé. Že by to bylo tou celou kostkou másla, která v těstě je? Přiznávám, v původním receptu byla kdysi tolik oblíbená Hera.
Tohle máslové těsto zůstává dlouho vláčné, i po několika dnech je jako čerstvé, navíc se s ním při rozvalování a přenášení do pekáčku velmi dobře pracuje. Jablečnou náplň jsem vylepšil ne malým množstvím citronové kůry a také špetkou kyseliny citronové, to proto, že u nás doma preferujeme kyselejší chuť jablek. A na talíři jsem koláč nezapomněl bohatě pocukrovat.
Tak vážně nevím, které z těch tří verzí tohoto koláče dám příště přednost. V téhle chvíli bych se rozhodl pro ten dnešní.
Babiččin křehký jablkový koláč
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- špetka soli
na náplň:
- 1200 g jablek
- 150 g krupicového cukru
- 2 vanilkové pudinky
- kůra ze 2 bio citronů
- špetka kyseliny citronové
na podsypání těsta při vyválení:
- hladká mouka
na potření před pečením:
- půl vejce
- 1 lžíce mléka
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Nejdřív připravím těsto. Hladkou mouku společně s kypřícím práškem a moučkovým cukrem proseji do mísy, přidám změklé máslo, mléko a špetku soli. Vše nejdřív pomocí nože zpracuji do hrubší drobenky, nakonec těsto rukou rychle prohnětu. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice asi na 15 minut odležet.
Během té doby přichystám náplň. Omytá, neoloupaná a jadřinců zbavená jablka nastrouhám na okurkovém struhadle a promíchám je s cukrem, pudinkovými prášky, špetkou kyseliny citronové a s kůrou, ostrouhanou ze dvou omytých bio citronů.
Troubu dám předehřát na 190 stupňů. Středně velký pekáč vymastím máslem a vysypu hrubou moukou.
Odleželé těsto rozdělím na dvě poloviny. První rozválím na lehce pomoučeném vále do obdélníku o velikosti mírně přesahující připravený pekáč. Vyválené těsto do pekáče přenesu pomocí válečku, těsto urovnám tak, aby jeho kraje byly v pekáči mírně zvednuté.
Na první polovinu těsta rovnoměrně rozložím přichystanou jablečnou náplň. Tu pak zakryji rozválenou druhou polovinou těsta, okraje těsta v pekáči zarovnám.
Povrch koláče potřu vejcem, rozšlehaným s mlékem. Peču v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud povrch koláče není zlatavý a jeho kraje se neoddělují od boků pekáče. Špejli, zapíchnutou do koláče, musím vytáhnout bez zbytků těsta.
Koláč nechám zcela vychladnout, pak teprve krájím a podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství těsta vystačí na plech nebo pekáček o velikosti asi 35 x 30 centimetrů.
- Do jablečné náplně můžete přidat i rozinky nebo brusinky, případně špetku skořice.