Třikrát jinak

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

babiccin_krehky_jablkovy_kolac

Dnešní recept jsem našel v prastarém, už notně osahaném sešitu po jedné z našich babiček. Recept je na koláč, který byl v dobách mého dětství jedním z nejčastěji doma pečených. A také jedním z nejoblíbenějších, aspoň u nás. Křehké těsto nahoře i dole, uprostřed vrstva strouhaných jablíček. Nejspíš i vy znáte. Úžasná dobrota!

Hned dva takové koláče jsem tady už měl, recepty na jablkový linecký koláč i na křehký jablečný koláč tady najdete. Liší se hlavně v množství tuku a také počtu vajec, respektive žloutků.

Když jsem před nedávnem objevil ten dnešní recept, tedy už třetí velmi podobného ražení, byl jsem k němu nejdřív přece jen trochu skeptický: Do těsta se totiž nedává žádné vajíčko, ani samotný žloutek. I tak jsem koláč vyzkoušel a ejhle: Tahle verze známého jablkového koláče našich babiček je přinejmenším neméně skvělá, jako ty předešlé. Že by to bylo tou celou kostkou másla, která v těstě je? Přiznávám, v původním receptu byla kdysi tolik oblíbená Hera.

Tohle máslové těsto zůstává dlouho vláčné, i po několika dnech je jako čerstvé, navíc se s ním při rozvalování a přenášení do pekáčku velmi dobře pracuje. Jablečnou náplň jsem vylepšil ne malým množstvím citronové kůry a také špetkou kyseliny citronové, to proto, že u nás doma preferujeme kyselejší chuť jablek. A na talíři jsem koláč nezapomněl bohatě pocukrovat.

Tak vážně nevím, které z těch tří verzí tohoto koláče dám příště přednost. V téhle chvíli bych se rozhodl pro ten dnešní.

Babiččin křehký jablkový koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • špetka soli

na náplň:

  • 1200 g jablek
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové pudinky
  • kůra ze 2 bio citronů
  • špetka kyseliny citronové

na podsypání těsta při vyválení:

  • hladká mouka

na potření před pečením:

  • půl vejce
  • 1 lžíce mléka

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdřív připravím těsto. Hladkou mouku společně s kypřícím práškem a moučkovým cukrem proseji do mísy, přidám změklé máslo, mléko a špetku soli. Vše nejdřív pomocí nože zpracuji do hrubší drobenky, nakonec těsto rukou rychle prohnětu. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice asi na 15 minut odležet.

Během té doby přichystám náplň. Omytá, neoloupaná a jadřinců zbavená jablka nastrouhám na okurkovém struhadle a promíchám je s cukrem, pudinkovými prášky, špetkou kyseliny citronové a s kůrou, ostrouhanou ze dvou omytých bio citronů.

Troubu dám předehřát na 190 stupňů. Středně velký pekáč vymastím máslem a vysypu hrubou moukou.

Odleželé těsto rozdělím na dvě poloviny. První rozválím na lehce pomoučeném vále do obdélníku o velikosti mírně přesahující připravený pekáč. Vyválené těsto do pekáče přenesu pomocí válečku, těsto urovnám tak, aby jeho kraje byly v pekáči mírně zvednuté.

Na první polovinu těsta rovnoměrně rozložím přichystanou jablečnou náplň. Tu pak zakryji rozválenou druhou polovinou těsta, okraje těsta v pekáči zarovnám.

Povrch koláče potřu vejcem, rozšlehaným s mlékem. Peču v předehřáté troubě 35 až 40 minut, dokud povrch koláče není zlatavý a jeho kraje se neoddělují od boků pekáče. Špejli, zapíchnutou do koláče, musím vytáhnout bez zbytků těsta.

Koláč nechám zcela vychladnout, pak teprve krájím a podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta vystačí na plech nebo pekáček o velikosti asi 35 x 30 centimetrů.
  • Do jablečné náplně můžete přidat i rozinky nebo brusinky, případně špetku skořice.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *