Ty nejlepší plněné papriky

Hlavní jídla

 // 

Aktualizováno

Plněné pečené papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky s rajskou omáčkou máme u nás doma na seznamu těch nejoblíbenějších jídel. Hodně lidí je dusí v kastrole na plotně, já ale dávám přednost pekáčku v troubě. Ale hlavně: Do náplně opravdu nikdy k masu nepřidávám rýži. Přišlo mně to vždycky dost absurdní mít na talíři vedle sebe papriky plněné směsí rýže a masa (rýže bylo často o dost víc…) a k tomu jako přílohu zase rýži. 🙁 Takže rýži do plněných paprik nikdy. 🙂

A ještě jedna věc: Tyhle plněné papriky jsou skutečně skvělé, proto neváhejte znásobit dávku surovin a část hotových paprik i s omáčkou uložit na příště do mrazáku. Dlouho tam určitě nevydrží. 🙂

Plněné pečené papriky s rajskou omáčkou

  • doba přípravy: asi 60 minut + asi 40-60 minut pečení
  • obtížnost: snadné
  • počet porcí: 4 – 8

suroviny:

  • 8 ks zelených paprik
  • 300 g mletého masa (ideálně třetina hovězího a dvě třetiny vepřového)
  • 1 starší rohlík namočený v mléce a vymačkaný
  • 1 vejce
  • půl lžíce polotučné hořčice
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • mletý pepř

pod papriky:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • šálek drůbežího vývaru na podlití

na omáčku:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého sekaného libečku
  • snítka čerstvé saturejky
  • několik kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý pepř
  • cukr
  • sůl

postup:

Z paprik odříznu konce se stopkami, ty uschovám. Vnitřky paprik opatrně zbavím jadřinců, dávám přitom pozor, abych papriky neprořízl. Mleté maso smíchám s drobně nasekanou cibulí, česnekem utřeným s trochou soli a se všemi ostatními ingrediencemi. Směsí naplním papriky a uzavřu je schovanými konci se stopkami.

Dno pekáčku vymažu sádlem, přidám nahrubo nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu, na tento základ rozložím papriky a mírně podleju kuřecím vývarem, jen tak, aby hladina vývaru v pekáčku byla několik milimetrů vysoká. Vložím do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 40 až 60 minut, v polovině pečení papriky pomocí dvou vidliček otočím. Pokud je to třeba, v průběhu pečení papriky ještě trochou vývaru podleju.

Upečené papriky z pekáčku vyjmu a uchovám v teple. Výpek z pekáčku sleju do kastrolu, přidám mouku rozmíchanou v troše vody nebo zbytku vychladlého drůbežího vývaru, česnek utřený s trochou soli, lístky odrhnuté snítky saturejky a také všechny ostatní ingredience na omáčku kromě rajčat v plechovce. Dobře rozšlehám, pak teprve přidám rajčata a asi 10 minut za častého míchání povařím. Vyjmu nové koření a bobkové listy, pokud chci omáčku mít hladší, rozmixuju ji tyčovým mixerem, v případě potřeby ještě dochutím.

Plněné papriky s rajskou omáčkou podávám s dušenou rýží, případně houskovým knedlíkem.

Plněné pečené papriky s rajskou omáčkou

Ještě něco k tomu:

  • Papriky můžete pochopitelně použít i ty masité barevné. 🙂
  • Pokud to váš čas dovolí, papriky naplňte předem a nechte je před pečením asi 2 hodiny odležet v chladnu, chutě koření s masem se v paprikách pak lépe propojí.
  • Čerstvé bylinky do omáčky můžete nahradit sušenými.
  • Přesnější doba pečení plněných paprik je závislá především od jejich velikosti.
  • Omáčku můžete připravit i z ajvaru, tedy hotové čalamády, vyrobené z červených paprik, lilku a česneku, která je běžně k dostání. Přidáte už jen utřený česnek, koření, zahustíte moukou a poovaříte.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *