Plněné papriky s rajskou omáčkou máme u nás doma na seznamu těch nejoblíbenějších jídel. Hodně lidí je dusí v kastrole na plotně, já ale dávám přednost pekáčku v troubě. Ale hlavně: Do náplně opravdu nikdy k masu nepřidávám rýži. Přišlo mně to vždycky dost absurdní mít na talíři vedle sebe papriky plněné směsí rýže a masa (rýže bylo často o dost víc…) a k tomu jako přílohu zase rýži. 🙁 Takže rýži do plněných paprik nikdy. 🙂
A ještě jedna věc: Tyhle plněné papriky jsou skutečně skvělé, proto neváhejte znásobit dávku surovin a část hotových paprik i s omáčkou uložit na příště do mrazáku. Dlouho tam určitě nevydrží. 🙂
Plněné pečené papriky s rajskou omáčkou
- doba přípravy: asi 60 minut + asi 40-60 minut pečení
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4 – 8
suroviny:
- 8 ks zelených paprik
- 300 g mletého masa (ideálně třetina hovězího a dvě třetiny vepřového)
- 1 starší rohlík namočený v mléce a vymačkaný
- 1 vejce
- půl lžíce polotučné hořčice
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
pod papriky:
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 50 g slaniny
- šálek drůbežího vývaru na podlití
na omáčku:
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 100 g rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce čerstvého sekaného libečku
- snítka čerstvé saturejky
- několik kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- cukr
- sůl
postup:
Z paprik odříznu konce se stopkami, ty uschovám. Vnitřky paprik opatrně zbavím jadřinců, dávám přitom pozor, abych papriky neprořízl. Mleté maso smíchám s drobně nasekanou cibulí, česnekem utřeným s trochou soli a se všemi ostatními ingrediencemi. Směsí naplním papriky a uzavřu je schovanými konci se stopkami.
Dno pekáčku vymažu sádlem, přidám nahrubo nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu, na tento základ rozložím papriky a mírně podleju kuřecím vývarem, jen tak, aby hladina vývaru v pekáčku byla několik milimetrů vysoká. Vložím do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 40 až 60 minut, v polovině pečení papriky pomocí dvou vidliček otočím. Pokud je to třeba, v průběhu pečení papriky ještě trochou vývaru podleju.
Upečené papriky z pekáčku vyjmu a uchovám v teple. Výpek z pekáčku sleju do kastrolu, přidám mouku rozmíchanou v troše vody nebo zbytku vychladlého drůbežího vývaru, česnek utřený s trochou soli, lístky odrhnuté snítky saturejky a také všechny ostatní ingredience na omáčku kromě rajčat v plechovce. Dobře rozšlehám, pak teprve přidám rajčata a asi 10 minut za častého míchání povařím. Vyjmu nové koření a bobkové listy, pokud chci omáčku mít hladší, rozmixuju ji tyčovým mixerem, v případě potřeby ještě dochutím.
Plněné papriky s rajskou omáčkou podávám s dušenou rýží, případně houskovým knedlíkem.
Ještě něco k tomu:
- Papriky můžete pochopitelně použít i ty masité barevné. 🙂
- Pokud to váš čas dovolí, papriky naplňte předem a nechte je před pečením asi 2 hodiny odležet v chladnu, chutě koření s masem se v paprikách pak lépe propojí.
- Čerstvé bylinky do omáčky můžete nahradit sušenými.
- Přesnější doba pečení plněných paprik je závislá především od jejich velikosti.
- Omáčku můžete připravit i z ajvaru, tedy hotové čalamády, vyrobené z červených paprik, lilku a česneku, která je běžně k dostání. Přidáte už jen utřený česnek, koření, zahustíte moukou a poovaříte.