Červená řepa je úžasná zelenina, na tom trvám. Úžasná nejen kvůli své nezaměnitelné chuti a také pro množství zdraví prospěšných látek, ale svou mnohostrannou použitelností v kuchyni, jakkoli se to nezdá. O červené řepě jsem se na svých stránkách zmínil už několikrát, mimo jiné při přípravě jedné z polévek (krémová polévka z červené řepy s celestýnskými nudlemi), ale i v receptu na kuře s červenou řepou na víně v římském hrnci. S červenou řepou také občas peču tuze dobrý kváskový chléb (pšenično žitný chléb s červenou řepou), výborná je i focaccia s červenou řepou a balkánským sýrem. A dnes? Dnes přišel na řadu salát z pečené červené řepy. 🙂
Tenhle salát musíte vyzkoušet, je skutečně skvělý! A to především kvůli tomu, že osobitá chuť červené řepy, jež se pečením ještě více rozvine, se báječně doplňuje s chutí sýra feta, vyráběného z ovčího a kozího mléka. O mnoho víc toho ani k přípravě salátu nepotřebujete, už jen vajíčka a pár dalších drobností. A pokud vám pečená červená řepa nestihne vychladnout úplně, nic se neděje: Tenhle salát můžete podávat i vlažný, chutná neméně skvostně! 🙂
Salát z pečené červené řepy s fetou a ztraceným vejcem
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 90 minut pečení + asi 90 minut chladnutí řepy
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 8 menších červených řep
- 400 g sýru feta
- 4 vejce
- hrst vypeckovaných černých oliv
- hrst vypeckovaných zelených oliv
- 2 lžíce hrubozrnné francouzské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce jemně posekaného kopru
- sůl
- mletý černý pepř
na přípravu ztracených vajec:
- asi 3 lžíce octa
k podávání:
- domácí pečivo
postup:
Bulvy červené řepy očistím a neoloupané a trochu osolené, každou zvlášť dobře zabalím do větších čtverců alobalu, tak aby z balíčků nemohla utíkat pára ani šťáva. Balíčky s řepou naskládám do pekáče a dám do trouby, rozpálené na 200 stupňů péct asi na jednu až půldruhou hodinu, podle velikosti řepy. Upečenou, trochu zchladlou řepu vybalím z alobalu a pak nechám vychladnout úplně.
Hrubozrnnou francouzskou hořčici v hlubší míse rozšlehám s olivovým olejem, cukrem a oloupaným česnekem utřeným se solí, nakonec do zálivky zamíchám jemně posekaný kopr a mletý černý pepř. Upečenou, vychladlou červenou řepu oloupu, nakrájím na středně velké kostky, vsypu do připravené zálivky a dobře s ní promíchám. Přidám na zhruba stejně velké kostky nakrájenou fetu a olivy a znovu promíchám.
Do hlubší pánve nebo rendlíku naliju do výšky asi 5 centimetrů vodu, přidám ocet a přivedu skoro až k varu. Když už z horké vody začnou stoupat bublinky, plotýnku vypnu a do vody opatrně vyklepnu jedno po druhém vejce. Pokud se bílek ve vodě příliš rozteče, lžící ho omotám kolem žloutku. Vejce ve vodě přiklopím poklicí a nechám asi 4 minuty stát na ještě horké vypnuté plotýnce. Pak vejce děrovanou podběračkou z vody opatrně vyndám a odložím bokem do hlubokého talíře.
Na talíře rozdělím salát a pokladu ztracenými vejci, která lehce posolím a opepřím. Podávám s domácím pečivem.
Ještě něco k tomu:
- Dobu pečení červené řepy nezkracujte, řepa potřebuje k pečení svůj čas, aby se její karamelová chuť a vůně dobře rozvinula.
- Mimo sezónu čerstvý kopr nahraďte naloženým nebo alespoň sušeným.
- Pokud nemáte k dispozici sýr feta, vezměte za vděk balkánským. Další variantu salátu získáte s plísňovým sýrem.