Co s pórkem? Kynutý koláč!

Hlavní jídla Slané pečivo

 // 

Pórkový koláč s rajčaty

Před kynutým těstem má docela dost lidí respekt, bere ho jako zbytečně složité a zdlouhavé a raději se do něj nepouští. Pokud i vy patříte mezi ně, i vy se mýlíte a děláte chybu. Ano, těsto s droždím chce na vykynutí svůj čas, ten se zkrátit prakticky nedá. Ale to je tak vše, žádný jiný „zádrhel“ ani obtíž v přípravě kynutého těsta není. Nenechte se připravit o báječné ovocné koláče z kynutého těsta, ale ani o úžasné a u nás přitom dost opomíjené varianty kynutých koláčů slaných. Ty jsou třeba rozhodně nesrovnatelně lepší variantou skvělých večeří, než cokoli v hodně smutném stylu „houska a něco k tomu“.

Tentokrát se s vámi chci podělit o kynutý pórkový koláč s rajčaty, který jsme měli k večeři a který měl velký úspěch. Stačí jediné: Dát těsto včas kynout a počítat i s časem, který zabere pečení. Samotná příprava koláče je hračka. 🙂

 

Pórkový koláč s rajčaty

  • doba přípravy: asi 20 minut + kynutí asi 45 minut + pečení asi 40 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 50 g měkkého másla
  • 25g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

 

na náplň:

  • 500 g očištěného pórku
  • 100 g oloupané cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 6 lžic mléka
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • asi 200 g malých koktejlových cherry rajčat

 

  • lžíce sádla na vymazání formy

 

postup:

Na těsto si nejdřív připravím kvásek. Asi v polovině mléka, určeného pro těsto, rozmíchám ve větším rendlíku cukr, rozdrobené droždí a vrchovatou lžíci mouky z odváženého a prosátého receptového množství. Rendlík zakryju utěrkou a nechám stát asi čtvrt hodiny, aby vzešel kvásek.

Do zbylé mouky smíchané se solí přidám vlahý tuk a vzešlý kvásek, v robotu s hákem uhnětu za občasného přidávání zbylého mléka hladké nelepivé těsto. To nechám pod utěrkou v teple asi půl až tři čtvrtě hodiny kynout.

Na náplň očistím pórek a rozkrájím ho na asi centimetrová kolečka, nahrubo nakrájím oloupanou cibuli, kterou přidám k pórku. Tuto směs asi deset minut za občasného míchání podusím v kastrole, podlitou malým množstvím horké vody. V případě potřeby ještě během dušení podliju, na konci dušení by ale voda měla být úplně vydušená. Směs pórku a cibule pak nechám vychladnout.

Vykynuté těsto na mírně pomoučeném vále válečkem rozválím do velikosti malého plechu. Plech vymažu sádlem a těsto do něj přenesu. Rukou těsto v plechu upravím tak, aby pokrývalo celé dno a aby jeho okraje byly mírně zvednuté. Potom na těsto rovnoměrně rozložím vychladlou a pro jistotu i scezenou směs podušeného pórku a cibule, posypu kostičkami nadrobno nakrájené slaniny a zaliju vejci rozšlehanými s mlékem, strouhaným muškátovým oříškem, solí a mletým černým pepřem. Nakonec koláč pokladu půlkami rajčátek, otočenými řeznou plochou nahoru.

Koláč dám do trouby, předehřáté na 180 stupňů péct asi na 35 až 40 minut. Zda je koláč upečený, poznám pomocí špejle, kterou zabodnu doprostředka koláče a na které po vytažení nesmí být zbytky těsta.

 

Ještě něco k tomu:

  • Každá mouka přijme trochu jiné množství tekutiny. Pokud je těsto při hnětení příliš volné, mléko raději všechno nepřidávejte.
  • Pórek s cibulí můžete podusit i v mikrovlnné troubě, potom ale tím spíš nezapomeňte na cedníku zbavit zbytků vody.
  • Do směsi mléka a vajec k přelití pórkové směsi můžete místo muškátového oříšku přidat například tymián nebo provensálskou směs koření.

1 komentář u „Co s pórkem? Kynutý koláč!“

Napsat komentář