Další z řady rychlých „tutovek“, kterou zvládne skoro každý a kterou taky miluje skoro každý. A kterou – s trochou nadsázky řečeno – skoro každý dělá jinak, byť by se měl lišit jen v drobnostech. Kolik jen receptů na ten „pravý“ buřtguláš koluje po internetu!
I já jsem v případě této chalupářské či chcete-li čundrácké klasiky vyzkoušel řadu nejrůznějších verzí. Předkládám tu nejvíc osvědčenou, kterou dělám nejčastěji. A zdůrazňuji: Nikomu právo na ten jeho recept buřtguláše rozhodně nechci brát, ani ten svůj jako nejlepší vnucovat. I to patří k nepsaným pravidlům kuchyně: Každé jídlo se snažit stvořit tak, jak vám či vašim blízkým nejvíc chutná.
Buřtguláš
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 špekáčky
- 750 g brambor
- 2 velké cibule
- 8 stroužků česneku
- 6 středně velkých rajčat
- 3 lžíce sádla
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- půl lžičky pálivé mleté papriky
- 600 ml drůbežího vývaru
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 100 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce majoránky
k podávání:
- sekaná hladkolistá petrželka
- chléb
postup:
Ve větším kastrole rozpustím sádlo a oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli na něm za občasného míchání orestuji do sklovata. Mezitím nakrájím na středně velké kostky oloupané špekáčky, k orestované cibuli je přidám a asi 3 minuty znovu restuji a míchám. Poté přidám oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a dál chvíli míchám, nakonec přihodím omytá a nadrobno nakrájená rajčata a ještě asi 3 minuty vše restuji.
Do vzniklého základu přisypu mletou sladkou i pálivou papriku, už jen krátce promíchám. Nakonec přidám na oloupané a na středně velké kostky nakrájené brambory, zaleju studeným vývarem, přidám drcený kmín, sušený libeček, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k velmi mírnému varu a pod pokličkou dusím asi 10 minut, občas zamíchám.
Poté ve vlahém mléce rozšlehám hladkou mouku a za stálého míchání vliju do guláše, který nechám dalších asi 10 minut dusit, teď už míchám častěji. Na závěr do guláše vmíchám sušenou majoránku, v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím.
Podávám sypané hladkolistou petrželkou a nejlépe s domácím domácím kváskovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Čerstvá rajčata můžete nahradit sterilovanými z plechovky. Čerstvá rajčata neloupu, slupky v guláši mně nevadí.
- Máte-li rádi pikantní chuť, do buřtguláše můžete přidat i špetku chilli. V sezóně místo sušené použijte samozřejmě nať čerstvého libečku.
- Pokud na buřtguláš použijete nové, zdravé brambory, stačí je dobře omýt, loupat je nemusíte.
- Chcete-li si dopřát, místo mléka použijte sladkou smetanu. Já však raději sahám po tom prvním, buřtguláš je díky sádlu, ale i špekáčkům již dost tučný.