Čundrácká tutovka

Hlavní jídla Rychlé

 // 

Buřtguláš

Další z řady rychlých „tutovek“, kterou zvládne skoro každý a kterou taky miluje skoro každý. A kterou – s trochou nadsázky řečeno – skoro každý dělá jinak, byť by se měl lišit jen v drobnostech. Kolik jen receptů na ten „pravý“ buřtguláš koluje po internetu!

I já jsem v případě této chalupářské či chcete-li čundrácké klasiky vyzkoušel řadu nejrůznějších verzí. Předkládám tu nejvíc osvědčenou, kterou dělám nejčastěji. A zdůrazňuji: Nikomu právo na ten jeho recept buřtguláše rozhodně nechci brát, ani ten svůj jako nejlepší vnucovat. I to patří k nepsaným pravidlům kuchyně: Každé jídlo se snažit stvořit tak, jak vám či vašim blízkým nejvíc chutná.

Buřtguláš

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 špekáčky
  • 750 g brambor
  • 2 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 středně velkých rajčat
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • půl lžičky pálivé mleté papriky
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce majoránky

k podávání:

  • sekaná hladkolistá petrželka
  • chléb

postup:

Ve větším kastrole rozpustím sádlo a oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli na něm za občasného míchání orestuji do sklovata. Mezitím nakrájím na středně velké kostky oloupané špekáčky, k orestované cibuli je přidám a asi 3 minuty znovu restuji a míchám. Poté přidám oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku a dál chvíli míchám, nakonec přihodím omytá a nadrobno nakrájená rajčata a ještě asi 3 minuty vše restuji.

Do vzniklého základu přisypu mletou sladkou i pálivou papriku, už jen krátce promíchám. Nakonec přidám na oloupané a na středně velké kostky nakrájené brambory, zaleju studeným vývarem, přidám drcený kmín, sušený libeček, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k velmi mírnému varu a pod pokličkou dusím asi 10 minut, občas zamíchám.

Poté ve vlahém mléce rozšlehám hladkou mouku a za stálého míchání vliju do guláše, který nechám dalších asi 10 minut dusit, teď už míchám častěji. Na závěr do guláše vmíchám sušenou majoránku, v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím.

Podávám sypané hladkolistou petrželkou a nejlépe s domácím domácím kváskovým chlebem.

Buřtguláš

Ještě něco k tomu:

  • Čerstvá rajčata můžete nahradit sterilovanými z plechovky. Čerstvá rajčata neloupu, slupky v guláši mně nevadí.
  • Máte-li rádi pikantní chuť, do buřtguláše můžete přidat i špetku chilli. V sezóně místo sušené použijte samozřejmě nať čerstvého libečku.
  • Pokud na buřtguláš použijete nové, zdravé brambory, stačí je dobře omýt, loupat je nemusíte.
  • Chcete-li si dopřát, místo mléka použijte sladkou smetanu. Já však raději sahám po tom prvním, buřtguláš je díky sádlu, ale i špekáčkům již dost tučný.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *