Improvizace do modra

Hlavní jídla

 // 

zapecene_zeli

Tohle rozhodně není žádná vysoká kuchyně, ale… Ale když já při vaření tak moc miluju improvizaci se zužitkováním nejrůznějších zbytků! 🙂

Tentokrát čekala ve špajzu už hodně dlouho hlávka červeného zelí, kterou bylo potřeba co nejdřív zprovodit ze světa. Před pár měsíci jsem sice připravoval šunkofleky s přidáním právě červeného zelí (recept najdete zde), ale přece jen, proč nevyzkoušet zase trochu něco jiného. A protože mám rád nejrůznější gratiny a nákypy, vydal jsem se opět podobným směrem. Navíc příprava zapečeného jídla je radostí: Nejenže v něm máte šanci spotřebovat dost z toho, co je třeba, ale můžete i zkombinovat řadu chutí, které si vzájemně dobře rozumí a které vás na talíři mají šanci bavit 🙂 Zkrátka, improvizace u plotny si v takovém případě užijete plnými doušky 🙂

A tak také vzniklo dnešní zapečené červené zelí. Vlastně tedy improvizace do modra 🙂

Zapečené červené zelí

  • doba přípravy: asi 45 minut + asi 20 minut odpočinutí hotové směsi + asi 40 minut zapékání
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 6 až 8

suroviny:

  • 1 menší hlávka červeného zelí (asi necelý 1 kg)
  • 3 starší rohlíky
  • 5 vajec
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 150 g měkké uzeniny
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce pšeničné krupice
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • 1 lžíce nasekaného libečku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • půl lžičky celého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Hlávku červeného zelí zbavím případných ovadlých vrchních listů, omyju, rozkrojím na čtvrtky a dám do tlakového hrnce povařit asi na 10 minut. Pak zelí nechám mimo hrnec zchladnout.

Mezitím oloupu cibule, nahrubo je nasekám a v rendlíku na lžíci sádla je orestuji do sklovata. Přihodím na kostičky nakrájenou uzeninu a trochu ji osmahnu. Rendlík odložím stranou a cibuli s uzeninou nechám zchladnout.

Ve velké míse rozšlehám smetanu s vejci a solí. Přidám na menší kostičky nakrájené starší rohlíky, promíchám a nechám chvíli odpočinout, aby pečivo část tekutiny vsáklo.

Zchladlé čtvrtky zelí zbavím středního košťálu, nakrajím je na menší kostičky a přidám do mísy s rohlíky, smetanou a vejci. Nahrubo nasekám a také ke směsi přidám medvědí česnek i libeček, přihodím drcený i celý kmín, mletý pepř a sůl, vše promíchám. Dále přidám nahrubo nastrouhaný sýr s modrou plísní, ovesné vločky, krupici a také orestovanou cibuli s uzeninou. Vše znovu velmi dobře promíchám, v případě potřeby dosolím a nechám odpočinout asi 20 minut.

Troubu dám rozehřát na 180 stupňů. Dostatečně velký pekáček vymažu sádlem, vysypu hrubou moukou a urovnám do něj odpočinutou směs. V rozehřáté troubě zapékám asi 40 minut.

Podávám s kyselými okurkami.

Ještě něco k tomu:

  • Toto zapečené zelí velmi snadno připravíte i ve vegetariánské verzi, stačí jen sádlo zaměnit za jiný, vhodnější tuk a uzeninu nahradit uzeným tofu nebo ji prostě vynechat.
  • Místo starších rohlíků můžete využít starý, ztvrdlý chléb. Tentokrát jsem to udělal i já, měl jsem malý zbytek domácího kváskového.
  • Dokážu si představit podobně zapečené bílé hlávkové zelí. To modré mně ale vzhledem k větší křupavosti, chuťové jemnosti i barvě sedí k tomuto receptu víc.
  • Mimo sezonu můžete místo čerstvého medvědího česneku i libečku použít sušené, případně zaměnit na petrželovou nať. Vyzkoušet můžete i jiné koření, třeba mletou sladkou papriku nebo trochu kurkumy nebo listu či mletého semena koriandru.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *