Šunkofleky u nás milujeme a na talířích bychom je mohli mít určitě aspoň jednou týdně. Mimochodem, nepotkal jsem zatím nikoho, komu by školní jídelna tuhle klasiku – na rozdíl od řady jiných jídel – dokázala znechutit. Přesvědčivý důkaz jejich obliby! Šunkofleky jsou zkrátka mezi zapečenými těstovinami nedostižným českým evergreenem. Ostatně sám jsem o tom, jak šunkofleky dělám, tady před časem už psal.
Velmi rádi doma máme ale i flíčky se zelím, obyčejné, ale moc dobré a velmi oblíbené jídlo našich babiček. Je to rafinovaná a hodně jedlá kombinace surovin! Dlouho se na ně zase chystám, hlávku bílého zelí mám už nějaký ten den připravenou.
O něco déle ale ve špajzu odpočívalo i zelí červené. Co tentokrát s ním? A tak mě napadlo zkombinovat šunkofleky a zelné flíčky, čili udělat aspoň o fous „zdravější“ variantu zapečených fleků, kde část šunky bude nahrazena červeným zelím.
Nebylo to pochopitelně vůbec nic těžkého ani časově náročného. Fleky se šunkou a červeným zelím byly na světě a chutnaly, světe div se, vážně skvěle! Šlo prostě jen o momentální nápad, který vyšel na jedničku. Určitě se k nim brzy vrátím.
Fleky se šunkou a červeným zelím
- doba přípravy: asi 40 minut + asi 20 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g neuvařených těstovin
- 150 g uvařeného uzeného masa
- 500 g červeného zelí
- 250 ml mléka
- 4 vejce
- 3 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce sekané natě libečku
- špetka mletého muškátového květu
- mletý černý pepř
- sůl
na vymazání a vysypání pekáčku:
- sádlo
- strouhanka
k podávání:
- kyselé okurky
postup:
Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli zvolna a za občasného míchání orestuji ve větším kastrolu na jedné lžíci sádla do sklovata. Pak přidám omyté, košťálu zbavené a na menší čtverečky nakrájené červené zelí, osolím, přidám drcený kmín a dusím 10 minut. Občas zamíchám, v případě potřeby velmi nepatrně zastříknu vodou.
Mezitím v jiném, menším rendlíku na druhé lžíci sádla mírně opeču na kostičky nakrájené uzené maso.
Těstoviny uvařím v hodně osolené vodě podle návodu, uvařené je scedím. Ve větší míse uvařené těstoviny dobře promíchám se směsí cibule a zelí, s osmaženým uzeným masem, libečkem, mletým muškátovým květem, mletým černým pepřem a trochou soli.
Troubu dám rozpálit na 180 stupňů. Větší pekáček vymažu sádlem a vysypu strouhankou. Směs těstovin, zelí a masa do něj urovnám a dám do vyhřáté trouby asi na 10 minut rozpéct.
Mezitím rozšlehám mléko s vejci a trochou soli. Rozpečenou směs těstovin, zelí a masa rovnoměrně mlékem s vejci přeliji a vrátím do horké trouby na dalších asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne.
Podávám s kyselými okurkami.
Ještě něco k tomu:
- Stejně jako u klasických šunkofleků mně i tato úprava nejvíc chutná s uzenou vepřovou krkovicí, s anglickou slaninou nebo s obranými uzenými žebry. Úplně ideální je ale voňavý, dobře vyuzený libovější bůček od osvědčeného řezníka.
- Místo červeného můžete pochopitelně použít i zelí bílé. Já ale v tomto případě dávám přednost červenému, které je přece jen trochu víc „na zkus“.