O fous zdravější varianta těstovinové klasiky

Hlavní jídla

 // 

fleky_se_sunkou_a_zelim_1

Šunkofleky u nás milujeme a na talířích bychom je mohli mít určitě aspoň jednou týdně. Mimochodem, nepotkal jsem zatím nikoho, komu by školní jídelna tuhle klasiku – na rozdíl od řady jiných jídel – dokázala znechutit. Přesvědčivý důkaz jejich obliby! Šunkofleky jsou zkrátka mezi zapečenými těstovinami nedostižným českým evergreenem. Ostatně sám jsem o tom, jak šunkofleky dělám, tady před časem už psal.

Velmi rádi doma máme ale i flíčky se zelím, obyčejné, ale moc dobré a velmi oblíbené jídlo našich babiček. Je to rafinovaná a hodně jedlá kombinace surovin! Dlouho se na ně zase chystám, hlávku bílého zelí mám už nějaký ten den připravenou.

O něco déle ale ve špajzu odpočívalo i zelí červené. Co tentokrát s ním? A tak mě napadlo zkombinovat šunkofleky a zelné flíčky, čili udělat aspoň o fous „zdravější“ variantu zapečených fleků, kde část šunky bude nahrazena červeným zelím.

Nebylo to pochopitelně vůbec nic těžkého ani časově náročného. Fleky se šunkou a červeným zelím byly na světě a chutnaly, světe div se, vážně skvěle! Šlo prostě jen o momentální nápad, který vyšel na jedničku. Určitě se k nim brzy vrátím.

Fleky se šunkou a červeným zelím

Fleky se šunkou a červeným zelím

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 250 g neuvařených těstovin
  • 150 g uvařeného uzeného masa
  • 500 g červeného zelí
  • 250 ml mléka
  • 4 vejce
  • 3 větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sekané natě libečku
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

k podávání:

  • kyselé okurky

postup:

Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli zvolna a za občasného míchání orestuji ve větším kastrolu na jedné lžíci sádla do sklovata. Pak přidám omyté, košťálu zbavené a na menší čtverečky nakrájené červené zelí, osolím, přidám drcený kmín a dusím 10 minut. Občas zamíchám, v případě potřeby velmi nepatrně zastříknu vodou.

Mezitím v jiném, menším rendlíku na druhé lžíci sádla mírně opeču na kostičky nakrájené uzené maso.

Těstoviny uvařím v hodně osolené vodě podle návodu, uvařené je scedím. Ve větší míse uvařené těstoviny dobře promíchám se směsí cibule a zelí, s osmaženým uzeným masem, libečkem, mletým muškátovým květem, mletým černým pepřem a trochou soli.

Troubu dám rozpálit na 180 stupňů. Větší pekáček vymažu sádlem a vysypu strouhankou. Směs těstovin, zelí a masa do něj urovnám a dám do vyhřáté trouby asi na 10 minut rozpéct.

Mezitím rozšlehám mléko s vejci a trochou soli. Rozpečenou směs těstovin, zelí a masa rovnoměrně mlékem s vejci přeliji a vrátím do horké trouby na dalších asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne.

Podávám s kyselými okurkami.

Ještě něco k tomu:

  • Stejně jako u klasických šunkofleků mně i tato úprava nejvíc chutná s uzenou vepřovou krkovicí, s anglickou slaninou nebo s obranými uzenými žebry. Úplně ideální je ale voňavý, dobře vyuzený libovější bůček od osvědčeného řezníka.
  • Místo červeného můžete pochopitelně použít i zelí bílé. Já ale v tomto případě dávám přednost červenému, které je přece jen trochu víc „na zkus“.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *