I když se po listopadu v naší kotlině sortiment nejrůznějších slaných koláčů i všemožných buchet se slanou náplní opravdu hodně rozšířil a k mání je jich skutečně nepřeberné množství, přinejmenším já sám za sebe mám pořád jaksi nedobrý pocit. Nedobrý pocit z toho, že právě tento gastronomický segment tak trochu přehlížím, ignoruji. Že na to, o jak v řadě případů skvělé (a také „praktické“) jídlo jde, se objevuje u nás doma stále jen víceméně zřídka.
Ale snažím se jít do sebe. Vážně. Však i těmito stránkami už prošla třeba focaccia, pórkový koláč s rajčaty nebo koláč s pórkem, sýrem a slaninou. Zkrátka a dobře svoje „dluhy“ v této oblasti napravuji.
Poslední dobou se tak u nás doma začal pravidelněji objevovat i následující slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí. A okamžitě zabodoval! Je totiž voňavý, šťavnatý, jednoduchý a hlavně neuvěřitelně jedlý. Určitě doporučuji vyzkoušet, jistě si jej také zamilujete.
Slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 4 g sušeného droždí
- 150 ml vody
- půl lžičky soli
- špetka krupicového cukru
na obložení:
- 350 g cukety
- 350 g rajčat
- 250 g červené cibule
- 80 g čedaru
- mletý černý pepř
- sůl
na zálivku:
- 150 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušené majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
na vymaštění pekáče:
- máslo
postup:
Polohrubou mouku proseji do mísy od robotu, vmíchám sušené droždí, sůl a špetku cukru. Přiliji rozpuštěné, ale jen vlahé máslo a vlažnou vodu a v robotu zpracuji na hladké, nelepivé těsto. To nechám asi 10 minut odpočinout.
Mezitím omyji rajčata a cuketu, z té odstraním stopku. Cuketu i rajčata nakrájím na tenká, asi půlcentimetrová kolečka. Oloupu červenou cibuli a také tu nakrájím na kolečka, ale trochu tenčí.
Středně velký plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažu máslem. Odpočaté těsto rozválím na velikost plechu a pomocí válečku jej do plechu přenesu, ještě rukou urovnám a vytvaruji mírné okraje. Těsto propíchám na několika místech vidličkou.
Nakrájená rajčata, cukety a cibuli střídavě a jako rybí šupiny nakladu na těsto. Mírně osolím, opepřím a rovnoměrně posypu strouhaným čedarem. Zakysanou smetanu rozšlehám s vejci, tymiánem, majoránkou, mletým pepřem a solí, směsí rovnoměrně pokropím povrch koláče.
V troubě, předehřáté na 180 stupňů peču zhruba 45 až 55 minut. Okraje upečeného koláče začínají zlátnout, špejle, zapíchnutá do upečeného koláče, na sobě po vytažení nemá žádné zbytky těsta.
Koláč podávám ještě teplý.
Ještě něco k tomu:
- Těsto se sice moc nelepí, ale abyste vůbec nemuseli podsypávat, doporučuji rozválet na velkém sklokeramickém prkně, resp. desce.
- Místo sušeného droždí pochopitelně lze použít i čerstvé. Z trochy mouky a vlahé vody z receptového množství, špetky cukru a půl kostky (20 gramů) rozdrobeného čerstvého droždí umíchejte hladkou kašičku a nechte asi čtvrt hodiny vzejít kvásek. Ten pak přidejte před hnětení do těsta.
- Vyzkoušet můžete samozřejmě i jiné druhy sýra, než čedar. Dobrá je třeba výraznější gouda, ale i plísňový sýr.
- Bylinky použijte v sezóně rozhodně čerstvé, ty sušené se jim nevyrovnají.