Pryč se stereotypy. Co třeba slaný koláč?

Hlavní jídla Malá jídla Slané pečivo Vegetariánská

 // 

Slaný koláč s pórkem, sýrem a slaninou

Přiznávám se bez mučení, že i já mám v kuchyni občas sklon upadat do stereotypů. Sklon k tomu „točit“ okruh stejných, oblíbených jídel pořád dokola. Upřímně, kdo by takový sklon neměl? Zvlášť, když doma na otázku „Na co máš dnes chuť?“ slýcháte tak, jako já, skoro pokaždé odpověď ve stylu „Co dáš, to dáš…“. Nicméně, snažím se! Vlastně i proto jsem si založil tyto stránky, aby inspirace byla po ruce. 🙂

Stereotypní menu hrozí často hlavně v čase večeře. Prostě obligátní chleba s něčím… Pravda, u nás doma je v posledních letech na stole výhradně chléb domácí, kváskový, v různých obměnách receptů, ale ani to na věci nic nemění: Sýry, vajíčka na různější způsoby, šunka nebo nějaká ta uzenina, pomazánky, stejně jako i nezbytné zeleninové saláty dřív nebo později přece jen zevšední. A ohřáté zbytky od nedělního oběda, případně z mrazáku také o gastronomické invenci příliš nesvědčí. 🙁

Dnes tedy další z nápadů, jak si s večeřemi poradit: Co třeba přijít se slaným koláčem? Nejenže v něm můžete zužitkovat zbytky zeleniny, sýrů či uzenin v lednici, ale při troše snahy a „kuchyňského plánování“ to ani mnohdy nemusí být tip časově nerealistický. Stačí, když si těsto nebo dokonce předpečený korpus a také náplň na takový slaný koláč připravíte předem, tak aby na vás po večerním příchodu do kuchyně už vše čekalo v plné pohotovosti na rychlé dokončení. Případně můžete koláč připravit celý předem a večer pak jen ohřejete. Skvělý je ale i studený. 🙂

Slaný koláč s pórkem, sýrem a slaninou

Slaný koláč s pórkem, sýrem a slaninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: snadné
  • počet porcí: asi 4

suroviny:

na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli

na náplň:

  • 1 pórek
  • 3 jarní cibulky
  • 1 menší červená paprika
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g goudy
  • 150 ml šlehačky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání formy:

  • máslo

postup:

Nejdříve připravím těsto. Do mísy proseju mouku, přidám změklé máslo a sůl. Nožem zpracuji do konzistence, podobné drobence na koláč. Pak přidám vejce a znovu nožem propracuji, dokud se těsto nespojí. Pokud by bylo příliš drobivé, přidám lžíci studené vody. Těsto pak zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice asi na hodinu odpočinout.

Mezitím se vrhnu náplň. Na oleji zlehka orestuji na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přihodím také na nudličky posekanou očištěnou papriku a po chvíli restování i na půlkolečka nakrájený očištěný a horní vláknité části zbavený pórek a také očištěnou a na kolečka nasekanou zelenou cibulku. Restuji ještě asi dalších 5 minut. Pak přidám nastrouhaný muškátový oříšek, tymián, mletý černý pepř a sůl a přileju smetanu, přivedu k varu, krátce povařím a odstavím z plotny. Do skoro úplně vychladlé náplně potom vmíchám nahrubo nastrouhanou goudu a vejce, dobře promíchám a případně ještě dosolím nebo dokořením.

Kulatou formu o průměru asi 24 centimetrů (může být keramická i dortová) zlehka vymažu máslem. Odleželé těsto vyndám z lednice a mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozválím do kruhu, tak aby okraj koláče byl vysoký asi 5 centimetrů. Těsto přenesu do formy, prsty vtlačím a urovnám, případné odřezky přečnívajícího těsta použiju do dorovnání a zahlazení okrajů. Těsto propíchám vidličkou, na něj položím do kruhu ostřižený pečící papír, o něco větší než dno formy a na něj vsypu hrst suchých luštěnin, aby se těsto při pečení nekroutilo.

Těsto předpékám v troubě, rozpálené na 200 stupňů 10 minut, pak vyndám papír s fazolemi a peču ještě dalších asi 5 minut. Do předpečeného těsta hned naliju náplň, urovnám ji a koláč vrátím do trouby, teplotu snížím na 180 stupňů. Peču ještě asi 25 až 30 minut, dokud náplň neztuhne a okraje těsta mírně nezezlátnou.

Koláč podávám teplý i studený.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto před uložením do lednice zpracovávám rychle, nemělo by příliš zteplat. Máslo v něm nemusí být úplně do hladka rozmíchané, drobné zbytky se při pečení rozpustí a naopak to prospěje křehkosti koláče.
  • Místo goudy můžete použít jiný dobrý tvrdý sýr, třeba ementál. Eidam ale rozhodně nedoporučuji. 🙁
  • Vyzkoušejte i jiné náplně, například žlutou nebo červenou cibuli, špenát s žampióny nebo třeba mírně předvařenou brokolici.
  • Doba pečení je orientační. Záleží nejen na té které troubě, ale i na druhu formy na koláč. Zvlášť v keramických formách trvá pečení o trochu déle.

Napsat komentář