Moje dluhy

Hlavní jídla Malá jídla Slané pečivo Vegetariánská

 // 

Slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí

I když se po listopadu v naší kotlině sortiment nejrůznějších slaných koláčů i všemožných buchet se slanou náplní opravdu hodně rozšířil a k mání je jich skutečně nepřeberné množství, přinejmenším já sám za sebe mám pořád jaksi nedobrý pocit. Nedobrý pocit z toho, že právě tento gastronomický segment tak trochu přehlížím, ignoruji. Že na to, o jak v řadě případů skvělé (a také „praktické“) jídlo jde, se objevuje u nás doma stále jen víceméně zřídka.

Ale snažím se jít do sebe. Vážně. Však i těmito stránkami už prošla třeba focaccia (zde), pórkový koláč s rajčaty (zde) nebo koláč s pórkem, sýrem a slaninou (zde). Zkrátka a dobře svoje „dluhy“ v této oblasti napravuji.

Poslední dobou se tak u nás doma začal pravidelněji objevovat i následující slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí. A okamžitě zabodoval! Je totiž voňavý, šťavnatý, jednoduchý a hlavně neuvěřitelně jedlý. Určitě doporučuji vyzkoušet, jistě si jej také zamilujete.

Slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí

Slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 4 g sušeného droždí
  • 150 ml vody
  • půl lžičky soli
  • špetka krupicového cukru

na obložení:

  • 350 g cukety
  • 350 g rajčat
  • 250 g červené cibule
  • 80 g čedaru
  • mletý černý pepř
  • sůl

na zálivku:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymaštění pekáče:

  • máslo

postup:

Polohrubou mouku proseji do mísy od robotu, vmíchám sušené droždí, sůl a špetku cukru. Přiliji rozpuštěné, ale jen vlahé máslo a vlažnou vodu a v robotu zpracuji na hladké, nelepivé těsto. To nechám asi 10 minut odpočinout.

Mezitím omyji rajčata a cuketu, z té odstraním stopku. Cuketu i rajčata nakrájím na tenká, asi půlcentimetrová kolečka. Oloupu červenou cibuli a také tu nakrájím na kolečka, ale trochu tenčí.

Středně velký plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažu máslem. Odpočaté těsto rozválím na velikost plechu a pomocí válečku jej do plechu přenesu, ještě rukou urovnám a vytvaruji mírné okraje. Těsto propíchám na několika místech vidličkou.

Nakrájená rajčata, cukety a cibuli střídavě a jako rybí šupiny nakladu na těsto. Mírně osolím, opepřím a rovnoměrně posypu strouhaným čedarem. Zakysanou smetanu rozšlehám s vejci, tymiánem, majoránkou, mletým pepřem a solí, směsí rovnoměrně pokropím povrch koláče.

V troubě, předehřáté na 180 stupňů peču zhruba 45 až 50 minut. Špejle, zapíchnutá do upečeného koláče, na sobě po vytažení nemá žádné zbytky těsta.

Koláč podávám ještě teplý.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto se sice moc nelepí, ale abyste vůbec nemuseli podsypávat, doporučuji rozválet na velkém sklokeramickém prkně, resp. desce.
  • Místo sušeného droždí pochopitelně lze použít i čerstvé. Z trochy mouky a vlahé vody z receptového množství, špetky cukru a půl kostky (20 gramů) rozdrobeného čerstvého droždí umíchejte hladkou kašičku a nechte asi čtvrt hodiny vzejít kvásek. Ten pak přidejte před hnětení do těsta.
  • Vyzkoušet můžete samozřejmě i jiné druhy sýra, než čedar. Dobrá je třeba výraznější gouda, ale i plísňový sýr.
  • Bylinky použijte v sezóně rozhodně čerstvé, ty sušené se jim nevyrovnají.

Napsat komentář