Moje (ne)tradiční sekaná

Hlavní jídla

 // 

Moje sekaná

Co kuchař nebo kuchařka, to méně či více odlišný recept na jedno z tradičních českých jídel, domácí sekanou. Jednotlivé ingredience, od jednotlivých druhů i poměru namíchaného masa, přes přidávané koření a další ochucovadla, až po další nejrůznější přísady, se tu méně, tu více liší a často tak z té které sekané dělají – s trochou nadsázky řečeno – prakticky jiné jídlo.

I proto já osobně velmi rád a často v případě sekané experimentuju, možností je skutečně nepřeberně – však tady před časem už byla řeč třeba o netradiční sekané s olivami (recept najdete zde) nebo vylehčené sekané se zeleninou (recept zde). Ta dnešní sekaná je ale zcela tradiční, tedy aspoň z mého pohledu. Jakkoli „obyčejná“, tak ale lety vypiplaná, kde všeho je tak akorát, aby výsledná chuť mou představu typické domácí sekané naplňovala beze zbytku. Pravidelně a rád se k tomuto receptu vracím, mezi zkoušením dalších nových variant sekaných s přidáním různých zelenin, všemožných ochucovadel a dalších ingrediencí či sekaných plněných, pečených v šišce, na plechu nebo třeba v podobě masových koulí.

Pro někoho možná bude v té mojí tradiční sekané příliš mnoho cibule nebo česneku, jiného třeba zase zarazí ne malé množství přidaného uzeného masa. Ale u nás doma má právě tato podoba sekané zaručený úspěch.

Moje sekaná

  • doba přípravy: asi 90 minut + asi 12 hodin odležení + asi 90 minut pečení + asi 15 minut dojití
  • obtížnost: snadné
  • počet porcí: asi 15

suroviny:

  • 400 g hovězího masa (nejlépe předního)
  • 600 g vepřového masa (nejlépe směsi plece a prorostlejšího bůčku)
  • 400 g uzené vepřové krkovice
  • 200 g špeku
  • 6 vajec
  • 5 starších rohlíků
  • 500 ml mléka
  • 12 stroužků česneku
  • 500 g cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 rovné lžičky mletého černého pepře
  • 20 g soli
  • hrst ovesných vloček na případné zahuštění

na vymazání pekáčku:

  • sádlo

na podlití:

  • voda

postup:

Rohlíky nakrájím na větší kostky, zaliju mlékem, promíchám a mléko nechám vsáknout.

Hovězí, vepřové i uzené maso očistím, nakrájím na středně velké kostky a umelu společně s namočenými rohlíky na mlýnku s menšími očky do velké mísy. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupaný a prolisovaný česnek, mletý kmín, majoránku, tymián a mletý černý pepř, sůl, hladkou mouku, na menší kostičky pokrájený špek a vejce. Směs rukama velmi pečlivě promíchám, pokud se mně zdá příliš povolená, přihodím hrstičku ovesných vloček. Promíchanou směs dám do lednice asi na 12 hodin odležet.

Odleženou směs po vyndání z lednice ještě krátce promíchám a utvořím z ní dvě stejně velké šišky sekané, které dobře utáhnu, aby v nich nezbyly vzduchové bubliny. Šišky položím do sádlem vymazaného pekáčku, podliju studenou vodou asi do výšky necelého centimetru a vodou i maso potřu.

Sekanou dám péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po 15 minutách teplotu stáhnu na 120 stupňů a peču dalších asi 75 minut. Hlavně zkraje pečení sekanou často přelévám horkou vodou z pekáčku s případným výpekem, kterého by ale nemělo být příliš. Pokud se během pečení většina vody z pekáčku odpaří, pomohu si při přelévání sekané trochou další horké vody. Na závěr troubu vypnu a sekanou ve vypnuté troubě nechám ještě asi 15 minut dojít.

Plátky sekané podávám s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami a kyselou okurkou. Dobrá je samozřejmě i za studena s chlebem a hořčicí. 🙂

Moje sekaná

Ještě něco k tomu:

  • Jednou ze základních podmínek toho, aby se vám povedla skutečně dobrá domácí sekaná, je rozhodně to, že si maso u vašeho osvědčeného řezníka sami vyberete a doma také sami umelete.
  • Kromě masa a namočených rohlíků ale do mlýnku určitě nedávejte cibuli. Ta mletím zhořkne a sekanou vám zaručeně zkazí. Cibuli nakrájejte ručně, a to pečlivě nadrobno.
  • S přípravou sekané se rozhodně nevyplatí spěchat. Rozležení hotové syrové směsi před samotným pečením zajistí daleko lepší splynutí chutí jednotlivých ingrediencí, sekaná bude také lépe držet pohromadě, čímž předejdete spolu s pomalým pečením jejímu prasknutí.
  • Upéct můžete jen polovinu hotové směsi na sekanou, tedy jen jednu šišku. Druhou polovinu dejte zmrazit a připravte později, třeba i v trochu jiné variantě, s dodatečným přidáním dalších ingrediencí nebo s náplní.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *