Sekačka zase jinak

Hlavní jídla

 // 

Středomořská sekaná s olivami

Koupí již hotové sekané rozhodně neriskuji. Ano, jsou výjimky, lety prověřené zdroje, kde se bát nejspíš nemusíte. Nicméně riziko nejrůznějších nepatřičných příměsí typu nadměrného množství škrobů, strouhanky, mouky, sóji či hrachu, přípravků vážících vodu, éček v podobě barviv, zahušťovadel, konzervantů, stabilizátorů, zvýrazňovačů chuti a vůně, ale v neposlední řadě i vysokého množství drůbežího separátu a já nevím čeho všeho ještě je tak vysoké, že rozhodně stojí za to nelenit a skutečně dobrou sekanou si udělat doma.

Krom toho, že si budete jisti, co vlastně jíte, skýtá mleté maso nekonečné množství lákavých úprav a chuťových variací. Od poměru různých druhů mas ve směsi až po použití rozmanitého koření a dalších přísad, od „klasické“ sekané pečené v šišce, ale i na plechu, přes masové koule, karbanátky, až třeba po plněné papriky, zelné či kapustové listy a musaky.

Tentokrát jsem se k mletému masu rozhodl přidat zelené olivy, červenou papriku, poměrně dost cibule a směs provensálského koření, a sekanou se rozhodl upéct v pekáčku. Výsledek byl skvostný! 🙂

Středomořská sekaná s olivami

Středomořská sekaná s olivami

  • doba přípravy: 20 minut + hodina na uležení + asi hodina pečení
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 8

suroviny:

  • 800 g směsi mletého hovězího a vepřového masa (půl na půl)
  • 3 starší rohlíky namočené v mléce a vymačkané
  • velká hrst zelených vypeckovaných oliv
  • 1 velká červená paprika, drobněji pokrájená
  • 3 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 – 2 posekané zelené naťové cibulky
  • 3 stroužky se solí utřeného česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička majoránky
  • půl lžičky mletého kmínu
  • půl lžičky mletého černého pepře
  • 2 – 3 lžičky soli
  • sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku

postup:

Maso jsem pečlivě smíchal a dobře prohnětl se všemi ostatními přísadami, olivy jsem přidal až úplně na závěr, použil jsem větší, proto jsem je rozpůlil. Směs jsem nechal v chladu asi hodinu odležet, aby se chutě dobře propojily. Poté jsem sekanou urovnal do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a v troubě pekl při 180 stupních asi hodinu.

Ještě něco k tomu:

  • Maso na sekanou si pokud možno sami umelte. Doporučuji dvakrát, na hrubší konzistenci. Vepřové maso vyberte prorostlejší.
  • Bylinky přidejte pokud možno čerstvé, na výsledku je to poznat.
  • Pokud se vám směs na sekanou zdá i po důkladném prohnětení příliš řídká, doporučuji místo strouhanky zahustit trochou ovesných vloček.
  • Upečenou sekanou nechte asi 15 minut „dojít“, než ji začnete krájet.
  • Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
  • I tahle sekaná je dobrá jak teplá, tak pochopitelně i studená. 🙂

Napsat komentář