To jsem takhle nedávno na začátku víkendu doma v mrazáku narazil na troje kuřecí prsa, která už bylo třeba spotřebovat. Co s nimi, aby to bylo zase něco aspoň trochu jiného? U nás neokoukaného? Něco, co by mohlo na stole přistát jako nedělní oběd? A čeho by byly aspoň dvě nebo ještě lépe čtyři porce?
Podobné situace dalo by se říci až trochu úchylně miluju. Vzít k tomu v úvahu, co ještě dalšího z domácích zásob ve spíži by bylo dobré spotřebovat a hlavně pak vymyslet, co pochopitelně pokud možno nejlepšího, nejchutnějšího, ale i s ohledem na moje další „mimovařící“ plány časově zvládnutelného by se z toho všeho dalo v kuchyni vykouzlit.
Tentokrát nakonec padla volba na marinované kuřecí špízy, kdy jsem ke kuřeti připojil i chorizo, anglickou slaninu a také červenou papriku z nitra lednice. Jako příloha posloužily méně tradiční jáhly, ochucené orestovanou cibulkou a zeleným hráškem, který jsme v létě vyloupali a zamrazili. A ještě k tomu domácí brusinková omáčka, neb výpeku ze špízů bývá skutečně jen malinko.
Ne, nebojte se, i když se recept tak tváří, nejde o nic až tak moc časově náročného. Když si vše dobře rozvrhnete a naplánujete, příprava vám rozhodně nezabere víc, než kterýkoli jiný nedělní oběd. A svým blízkým nabídnete zase něco trochu jiného, pro oko docela lákavého a chuťově dobře vyváženého a vděčného.
Kuřecí špíz s chorizem, hráškovými jáhlami a brusinkovou omáčkou
- doba přípravy: asi 45 minut + asi 2 hodiny marinování masa, zchladnutí omáčky a dušení a odležení jáhel + asi 30 minut pečení špízů
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na kuřecí špíz s chorizem:
- 3 větší kuřecí prsa
- 1 klobása chorizo
- 100 g anglické slaniny
- 2 červené silnostěnné papriky
- sůl
na marinování masa:
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- půl lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka mletých chilli papriček
- půl lžičky sušeného tymiánu
- mletý černý pepř
na hráškové jáhly:
- půl hrnku jáhel
- třetina hrnku zmrazeného zeleného hrášku
- hrnek drůbežího vývaru
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce sekané natě libečku
- 1 zelená naťová cibulka
- mletý černý pepř
- sůl
na brusinkovou omáčku:
- 150 g brusinkové zavařeniny
- 1 až 2 lžíce citrónové šťávy
- špetka sušeného tymiánu
- špetka mletého černého pepře
- špetka soli
- 1 lžíce bramborového škrobu
postup:
Nejdříve začnu naklepáním a marinováním masa. Pak udělám brusinkovou omáčku, hráškové jáhly a na závěr připravím a dám péct špízy.
kuřecí špíz s chorizem:
Nejdřív přes mikrotenový sáček naklepu kuřecí prsa a podélně je rozkrájím asi na dvoucentimetrové pruhy.
Připravím si marinádu, na kterou smíchám všechny ingredience – olivový olej, med, citrónovou šťávu, oloupané a prolisované stroužky česneku, sladkou mletou papriku, chilli, tymián a mletý černý pepř, vše dobře prošlehám. Naklepané a nakrájené maso dobře s marinádou promíchám a zakryté nechám v chladnu odležet alespoň 2 hodiny, možno ale i přes noc.
Chorizo klobásu nakrájím na silnější kolečka, na podobně velké klínky nakrájím i anglickou slaninu a omytou a jadřince i stopky zbavenou červenou silnostěnnou papriku. Společně s namarinovaným a teprve teď osoleným masem, složeným do vlnovky, aby se při pečení příliš nevysušilo, napichuji střídavě na kovové jehly nebo špejle.
Špízy naskládám do pečícím papírem vyloženého pekáčku a dám péct do trouby, rozpálené na 200 stupňů asi na 20 minut. V polovině pečení špízy v pekáčku otočím a přeleju výpekem.
hráškové jáhly:
Nejdříve na cedníku důkladně propláchnu jáhly studenou vodou, pak jáhly přeliji vařící vodou z plné rychlovarné konvice. Propláchnutí jáhel střídavě studenou a vařící vodou opakuji ještě dvakrát, na závěr jáhly ještě jednou proliji vodou studenou. Zelený hrášek nechám v mikrovlnné troubě zpola rozmrazit.
Ve větším kastrole na rostlinném oleji za občasného míchání do sklovata orestuji oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Pak přisypu propláchnuté a spařené jáhly a krátce za stálého míchání orestuji a zaliju drůbežím vývarem. Přisypu sekanou nať libečku a drobně nasekanou zelenou naťovou cibulku, opepřím a osolím a přivedu k varu. Za častějšího míchání jáhly dusím na velmi mírném plameni a bez poklice 12 minut. V polovině dušení do jáhel vmíchám rozmrazený zelený hrášek. Hotové jáhly přiklopím poklicí a v teple nechám aspoň půl hodiny dojít.
brusinková omáčka:
Brusinkovou zavařeninu pomalu za občasného míchání zahřívám v kastrůlku, dokud se nerozvaří. Pokud je příliš hustá, zastříknu ji malým množstvím vody. Pak přidám po špetce soli, sušeného tymiánu a mletého černého pepře a nakonec vmíchám bramborový škrob, rozpuštěný v malém množství vody a za stálého míchání nechám omáčku přejít varem. Hotovou omáčku nechám vychladnout.
Ještě něco k tomu:
- Kuřecí maso solte až po namarinování. Pokud byste sůl přidali do marinády, zbytečně by maso vysušila.
- Opakované důkladné propláchnutí a spaření jáhel je velmi důležité, jinak by jáhly měly nepříjemnou hořkou pachuť. Udušené jáhly – podobně rýži – nechávám dojít zabalené v utěrce a pod peřinou.
- Zmrazený zelený hrášek v mikrovlnné troubě rozmrazujte opatrně, jen zpola, jinak začne v troubě vystřelovat. Konzervovaný hrášek místo zmrazeného použijte jen v krajním případě, chuťový rozdíl je veliký; knzervovaný hrášek přidejte do jáhel až na závěr dušení.
- Na omáčku můžete místo brusinkové zavařeniny použít i trochu scezený brusinkový kompot. K tomuto špízu samozřejmě můžete udělat i jinou studenou omáčku podle vlastní chuti.