Podobné situace miluju

Hlavní jídla Přílohy

 // 

Kuřecí špíz s chorizem a hráškovými jáhlami a brusinkovou omáčkou

To jsem takhle nedávno na začátku víkendu doma v mrazáku narazil na troje kuřecí prsa, která už bylo třeba spotřebovat. Co s nimi, aby to bylo zase něco aspoň trochu jiného? U nás neokoukaného? Něco, co by mohlo na stole přistát jako nedělní oběd? A čeho by byly aspoň dvě nebo ještě lépe čtyři porce?

Podobné situace dalo by se říci až trochu úchylně miluju. Vzít k tomu v úvahu, co ještě dalšího z domácích zásob ve spíži by bylo dobré spotřebovat a hlavně pak vymyslet, co pochopitelně pokud možno nejlepšího, nejchutnějšího, ale i s ohledem na moje další „mimovařící“ plány časově zvládnutelného by se z toho všeho dalo v kuchyni vykouzlit.

Tentokrát nakonec padla volba na marinované kuřecí špízy, kdy jsem ke kuřeti připojil i chorizo, anglickou slaninu a také červenou papriku z nitra lednice. Jako příloha posloužily méně tradiční jáhly, ochucené orestovanou cibulkou a zeleným hráškem, který jsme v létě vyloupali a zamrazili. A ještě k tomu domácí brusinková omáčka, neb výpeku ze špízů bývá skutečně jen malinko.

Ne, nebojte se, i když se recept tak tváří, nejde o nic až tak moc časově náročného. Když si vše dobře rozvrhnete a naplánujete, příprava vám rozhodně nezabere víc, než kterýkoli jiný nedělní oběd. A svým blízkým nabídnete zase něco trochu jiného, pro oko docela lákavého a chuťově dobře vyváženého a vděčného.

 

Kuřecí špíz s chorizem, hráškovými jáhlami a brusinkovou omáčkou

  • doba přípravy: asi 45 minut + asi 2 hodiny marinování masa, zchladnutí omáčky a dušení a odležení jáhel + asi 30 minut pečení špízů
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

na kuřecí špíz s chorizem:

  • 3 větší kuřecí prsa
  • 1 klobása chorizo
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 červené silnostěnné papriky
  • sůl

 

na marinování masa:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • půl lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka mletých chilli papriček
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • mletý černý pepř

 

na hráškové jáhly:

  • půl hrnku jáhel
  • třetina hrnku zmrazeného zeleného hrášku
  • hrnek drůbežího vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce sekané natě libečku
  • 1 zelená naťová cibulka
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na brusinkovou omáčku:

  • 150 g brusinkové zavařeniny
  • 1 až 2 lžíce citrónové šťávy
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu

 

postup:

Nejdříve začnu naklepáním a marinováním masa. Pak udělám brusinkovou omáčku, hráškové jáhly a na závěr připravím a dám péct špízy.

kuřecí špíz s chorizem:

Nejdřív přes mikrotenový sáček naklepu kuřecí prsa a podélně je rozkrájím asi na dvoucentimetrové pruhy.

Připravím si marinádu, na kterou smíchám všechny ingredience – olivový olej, med, citrónovou šťávu, oloupané a prolisované stroužky česneku, sladkou mletou papriku, chilli, tymián a mletý černý pepř, vše dobře prošlehám. Naklepané a nakrájené maso dobře s marinádou promíchám a zakryté nechám v chladnu odležet alespoň 2 hodiny, možno ale i přes noc.

Chorizo klobásu nakrájím na silnější kolečka, na podobně velké klínky nakrájím i anglickou slaninu a omytou a jadřince i stopky zbavenou červenou silnostěnnou papriku. Společně s namarinovaným a teprve teď osoleným masem, složeným do vlnovky, aby se při pečení příliš nevysušilo, napichuji střídavě na kovové jehly nebo špejle.

Špízy naskládám do pečícím papírem vyloženého pekáčku a dám péct do trouby, rozpálené na 200 stupňů asi na 20 minut. V polovině pečení špízy v pekáčku otočím a přeleju výpekem.

hráškové jáhly:

Nejdříve na cedníku důkladně propláchnu jáhly studenou vodou, pak jáhly přeliji vařící vodou z plné rychlovarné konvice. Propláchnutí jáhel střídavě studenou a vařící vodou opakuji ještě dvakrát, na závěr jáhly ještě jednou proliji vodou studenou. Zelený hrášek nechám v mikrovlnné troubě zpola rozmrazit.

Ve větším kastrole na rostlinném oleji za občasného míchání do sklovata orestuji oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Pak přisypu propláchnuté a spařené jáhly a krátce za stálého míchání orestuji a zaliju drůbežím vývarem. Přisypu sekanou nať libečku a drobně nasekanou zelenou naťovou cibulku, opepřím a osolím a přivedu k varu. Za častějšího míchání jáhly dusím na velmi mírném plameni a bez poklice 12 minut. V polovině dušení do jáhel vmíchám rozmrazený zelený hrášek. Hotové jáhly přiklopím poklicí a v teple nechám aspoň půl hodiny dojít.

brusinková omáčka:

Brusinkovou zavařeninu pomalu za občasného míchání zahřívám v kastrůlku, dokud se nerozvaří. Pokud je příliš hustá, zastříknu ji malým množstvím vody. Pak přidám po špetce soli, sušeného tymiánu a mletého černého pepře a nakonec vmíchám bramborový škrob, rozpuštěný v malém množství vody a za stálého míchání nechám omáčku přejít varem. Hotovou omáčku nechám vychladnout.

 

Ještě něco k tomu:

  • Kuřecí maso solte až po namarinování. Pokud byste sůl přidali do marinády, zbytečně by maso vysušila.
  • Opakované důkladné propláchnutí a spaření jáhel je velmi důležité, jinak by jáhly měly nepříjemnou hořkou pachuť. Udušené jáhly – podobně rýži – nechávám dojít zabalené v utěrce a pod peřinou.
  • Zmrazený zelený hrášek v mikrovlnné troubě rozmrazujte opatrně, jen zpola, jinak začne v troubě vystřelovat. Konzervovaný hrášek místo zmrazeného použijte jen v krajním případě, chuťový rozdíl je veliký; knzervovaný hrášek přidejte do jáhel až na závěr dušení.
  • Na omáčku můžete místo brusinkové zavařeniny použít i trochu scezený brusinkový kompot. K tomuto špízu samozřejmě můžete udělat i jinou studenou omáčku podle vlastní chuti.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *