Polévka, k níž se budete pravidelně vracet

Polévky Rychlé

 // 

Celerová polévka s osmaženou slaninou

Celer, brambory, smetana, trochu másla a malinký kousek anglické slaniny. Prakticky nic víc na tuto polévku nepotřebujete. Je přitom opravdu moc dobrá, ne zas až tak běžná a navíc poměrně rychlá. A také zdravá. 🙂 Připomíná mně dobu mé babičky, kdy to nejlepší a nejchutnější na stole bylo to nejobyčejnější. Léty ověřené, předávané z generace na generaci, ale pokaždé s láskou připravené. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že si celerovou polévku s osmaženou slaninou hned zamilujete a budete se k ní pravidelně vracet. 🙂

 

Celerová polévka s osmaženou slaninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • polovina menší bulvy celeru
  • 4 řapíky celeru
  • 3 středně velké brambory
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce sušené celerové nati
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 50 g anglické slaniny
  • 3 lžíce másla
  • 1 litr vody
  • 200 ml smetany na vaření
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sekané pažitky

 

postup:

V hrnci, v němž budu vařit polévku, nejdřív nasucho mírně opeču na středně velké kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Opečenou slaninu vyndám a odložím stranou.

Oloupu a očistím bulvový celer i brambory a nakrájím na kostky, na špalíky pokrájím omytý a očištěný řapíkatý celer, oloupu a nahrubo nasekám cibuli. Do hrnce dám máslo, nechám rozpustit a na něm za stálého míchání trochu orestuju nakrájený celer, brambory i cibuli. Pak zaliju vodou, přidám sušenou celerovou nať a libeček, osolím a opepřím a přivedu k varu. Vařím asi 20 minut. Poté mírně zchladím a tyčovým mixérem trochu rozmixuji, ne ale úplně do hladka.

Polévku dám znovu na plotnu, přiliju smetanu a přihřeju, již ale nevařím. V případě potřeby dosolím a dopepřím. V talířích polévku posypu připravenou osmaženou anglickou slaninou a pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • V sezóně samozřejmě použijte zelený libeček i čerstvou celerovou nať, s tou ale opatrně, její chuť bývá hodně výrazná.
  • Polévku můžete rozmixovat úplně do hladka. Já mám ale rád, když v ní kousky celeru i brambor jsou cítit. Místo tyčového mixéru proto můžete použít i šťouchadlo na brambory.
  • Pokud nemáte po ruce řapíkatý celer, polévku můžete připravit i bez něj, chuť polévky tím zas až tak moc neochudíte. 🙂
  • Jste-li vegetariáni, místo anglické slaniny můžete polévku v talířích posypat osmaženým chlebem nebo bílým pečivem.

Napsat komentář