Jééé, pomazánkyyy! Ozvalo se, když se u nás doma rozlétly dveře a do jídelny jimi jako neřízená střela vtrhla tlupa mých kamarádek. Jejich pohledy byly soustředěně upřeny na stůl, kde čekaly misky s několika různými pomazánkami, doplněné domácím chlebem.
Ani trochu se tomu nedivím. Pomazánky jsou velmi vděčnou záležitostí, kterou přitom připravíte vcukuletu, bez hory ušpiněného nádobí a často prakticky „z ničeho“. Třeba zrovna, když přijde nečekaná návštěva nebo když na přípravu pohoštění nemáte moc času.
Určitě i vy najdete svých pár osvědčených pomazánkových receptů, k nimž se rádi vracíte. Já je mám samozřejmě také! I když jsem tady o několika u nás doma oblíbených pomazánkách už psal, dnes mám další. Tentokrát je těch pomazánek hned pět plus jedna bonusová navíc. Ostatně, právě na Silvestra se mohou hodit! A pamatujte: Chutě každého z nás jsou jiné, a tak přesné poměry jednotlivých ingrediencí jsou jen a jen na vás.
Pirátská pomazánka
- doba přípravy: asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 400 g čerstvého tvarohu
- 150 g majonézy
- 1 menší žlutá cibule
- 1 menší červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- špetka mleté pálivé papriky
- půl lžičky celého kmínu
- půl lžičky drceného kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupanou žlutou i červenou cibuli nakrájím nadrobno, oloupané stroužky česneku prolisuji a společně se všemi ostatními surovinami dobře v hlubší misce vidličkou promíchám.
Tvarůžková pomazánka s česnekem
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 300 g tvarůžků
- 2 vejce
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- 2 zelené naťové cibulky
- čtvrt lžičky drceného kmínu
- mletý černý pepř
- špetka krupicového cukru
- sůl
postup:
Vejce předem uvařím natvrdo a nechám zchladnout. Oloupaná je nastrouhám na okurkovém struhadle, stejně tak nastrouhám i tvarůžky. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, omyté, kořínku zbavené a drobně nakrájené naťové cibulky a vše ostatní. Dobře vidličkou promíchám.
Křenová pomazánka
- doba přípravy: asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 200 g pomazánkového másla
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- 1 menší červená cibule
- špetka krupicového cukru
- sůl
postup:
Křen oloupu a najemno nastrouhám, oloupanou červenou cibuli nakrájím na drobno, omytou pažitku jemně nasekám. Dobře vidličkou promíchám se všemi ostatními ingrediencemi.
Vajíčková pomazánka
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 2 zelené lahůdkové cibulky
- 1 kyselá okurka
- 1 lžíce krupicového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Předem uvařím natvrdo vejce a nechám je vychladnout. Kyselou okurku nastrouhám najemno do misky. Přidám uvařená zchladlá, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce, očištěnou a nadrobno nasekanou lahůdkovou cibulku a vše ostatní. Dobře promíchám vidličkou.
Vajíčková pomazánka s křenem
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 4 vejce
- 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- 3 tavené smetanové sýry
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- středně velká cibule
- 3 zelené naťové cibulky
- půl lžičky moučkového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Vejce předem uvařím natvrdo a nechám vychladit. Křen oloupu a najemno nastrouhám, cibuli oloupu a nadrobno nakrájím, naťové cibulky omyji, zbavím kořínků a také nadrobno nakrájím. Uvařená a vychladlá vejce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Přidám všechny zbylé suroviny a vidličkou dobře promíchám.
A na závěr slíbená bonusová pomazánka. Ta se hlavně hodí jako základ buď na obložené chlebíčky nebo na plněné bagety. I když je z brambor, je překvapivě skvělá a prakticky bezkonkurenční. Já osobně ji mám moc rád a alespoň část obložených chlebíčků nebo bagety si bez ní už prakticky neumím ani představit.
Bramborová pomazánka na obložené chlebíčky a bagety
- doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 60 minut vaření a zchladnutí brambor
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 2 středně velké brambory
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 středně velké kyselé okurky
- 1 středně velká červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané natě hladkolisté petrželky
- půl lžičky práškového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Předem uvařím do měkka oloupané brambory a nechám je vychladnout. Vychladlé brambory nastrouhám najemno, najemno nastrouhám i kyselé okurky. Oloupanou červenou cibuli nakrájím na drobno, oloupané stroužky česneku prolisuji, omytou nať petrželky nasekám najemno. Přidám všechny ostatní suroviny a vše vidličkou dobře promíchám.