Prsa z divoké kachny a také vývar

Hlavní jídla Sezónní

 // 

divoka_kachna

Naše fenka Terinka, český fousek, je poslušná a velmi pracovitá, myslivost jí opravdu hodně baví. Už třetí rok s ní chodíme na lovy, kde s nadšením nosí postřelené kachny, husy, bažanty… A tak se doma často ocitne výslužka, naposledy to byly divoké kachny.

Zvěřinu proto postupně přibírám do svého běžného kuchyňského repertoáru. A protože teď konečně i u nás v lesích za vsí začaly růst houby, prsa z divokých kachen jsem se rozhodl udělat na houbách. A na „pomoc“ jsem vzal i čerstvý rozmarýn.

kachni_prsa_na_houbach_1
Prsa divoké kachny na rozmarýnu a houbách – suroviny

Maso divoké kachny je sice tužší, než jsme zvyklí u kachny „domácí“, pozor je třeba dát na to, aby se při přípravě příliš nevysušilo. Je také o poznání tmavší, voňavější a také prý zdravější. Ke kuchyňské úpravě se z divoké kachny hodí hlavně prsa. Stehna jsou hodně tuhá, a tak je společně s dalšími zbytky divoké kachny používám na skvělý vývar.

Recept na prsa z divoké kachny na rozmarýnu a čerstvých houbách si sem ukládám hlavně proto, že se k němu zcela jistě brzy vrátím. Byla to totiž vážně trefa do černého 🙂 Díky, Terinko!

Prsa divoké kachny na rozmarýnu a houbách

  • doba přípravy: celkem asi 45 minut + asi 1 hodina odležení masa + asi 30 minut dušení masa
  • obtížnost: snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 porce prsou z divoké kachny
  • mletý černý pepř
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • asi 600 g čerstvých hub
  • 2 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce hladké mouky

k podávání:

  • dušená rýže

postup:

Očištěná prsa z divoké kachny z obou stran osolím, opepřím a posypu odrhnutými lístky rozmarýnu. Nechám v chladnu asi hodinu odležet.

Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno, oloupané stroužky česneku nasekám nahrubo. V kastrole na sádle orestuji do sklovata za občasného míchání cibuli, ke konci přihodím i česnek.

Na cibulovém základu zprudka z obou stran opeču okořeněná a odleželá kachní prsa. Pak je podleju částí mírně vlahého drůbežího vývaru, jen tak, aby maso bylo zalité asi z poloviny. Plotýnku ztlumím, kastrol přikryju poklicí a velmi zvolna maso dusím 20 až 30 minut, dokud nezměkne. Prsa během té doby několikrát otočím, často je přelévám šťávou a postupně dolévám vývar. Asi polovinu drůbežího vývaru ponechám na dokončení jídla.

Mezitím očištím a na tenčí plátky nakrájím čerstvé houby.

Měkké maso z kastrolu vyndám a uchovám v teple. Šťávu za očasného míchání trochu vydusím. Přihodím nakrájené houby i jemněji nasekanou naď hladkolisté petrželky a za častého míchání restuji asi 5 až 10 minut, dokud houby nezměknou.

Orestované houby rovnoměrně zapráším hladkou moukou, zaliji zbytkem studeného vývaru, důkladně promíchám a povařím za častějšího míchání 10 minut.

Nakonec do omáčky přidám kachní prsa a krátce je nechám prohřát.

Podávám nejčastěji s dušenou rýží.

Ještě něco k tomu:

kachni_prsa_na_houbach_2
Prsa divoké kachny na rozmarýnu a houbách

Divoká kachna se narozdíl od většiny ostatní zvěřiny nemá nechat dlouho viset, a to ani v chladu. Nejlepší je zpracovat ji hned, nejdéle do dvou dnů. Pokud je teplejší počasí, je lepší divokou kachnu uložit zabalenou v novinách do lednice, poměrně rychle se kazí.

Jak už jsem zmiňoval, z divoké kachny jsou k jídlu prakticky jen prsa, zbylé maso je hodně tuhé. Samořejmě je nevyhazuji, ale použiji na velmi dobrý vývar, v němž vynikne jemnější chuť i vůně divoké kachny.

Vývar z divoké kachny (zvěřinový vývar)

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 3 hodiny mírného varu
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • stehna, skelet, srdíčko, žaludek a krk z jedné divoké kachny
  • 1 menší mrkev
  • čtvrtka menšího celeru
  • 1 větší cibule
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • sůl

postup:

Asi do litru studené vody dám očištěné kachní maso, očištěnou a na několik špalíků nakrájenou mrkev, oloupanou a na několik kusů rozkrájenou čtvrtku celeru, přidám i neoloupanou, ale dobře omytou a na čtvrtky rozkrojenou cibuli. Společně s celým černým pepřem, novým kořením, jalovcem a trochou soli velmi zvolna pod poklicí vařím, spíš jen nechám probublávat asi 3 hodiny.

Hotový vývar nechám trochu zchladnout a potom přecedím. Obrané a nadrobno nakrájené maso použiji do polévky, zbytky zeleniny z vývaru vyhazuji.

Ještě něco k tomu:

  • Takto připravený vývar často zamrazuji a použiji později.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *