Třikrát sýrová pomazánka

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Pomazánky jsou hodně vděčné, celoroční téma. Ale právě v této době, na přelomu starého a nového roku patřívá v kuchyni i u stolu většinou mezi ta nejčastěji zmiňovaná slova. Není se co divit, vždyť právě pomazánky náleží při novoročních oslavách k základům tradičního menu, ať už v podobě nejrůznějších chuťovek nebo jako součást obložených chlebíčků a sendvičů.

Také u nás doma máme pomazánky moc rádi, však taky receptů na ně jsou tady, na blogu už skoro dvě desítky, od neodmyslitelné pomazánky česnekové, přes škvarkovou, šunkovou nebo třeba tuňákovou, až po hned několik pomazánek vajíčkových (seznam mých oblíbených receptů na pomazánky je v rejstříku blogu).

Dnes bych si sem chtěl přidat další tři sýrové pomazánky, ke kterým se rád vracím. Ta první kombinuje čtyři ingredience, které spolu naprosto dokonale ladí: sýr s modrou plísní – nejčastěji je to niva – a k tomu vlašské ořechy, celer a jablko.

Nivová pomazánka s ořechy a jablkem

Nivová pomazánka s ořechy a jablkem

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 30 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 100 g nivy
  • 100 g celeru
  • 1 menší jablko
  • 1 menší cibule
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce hustého řeckého jogurtu
  • 1 lžíce worcestru
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Do mísy nastrouhám najemno nivu a omytý a oloupaný celer. Přidám neoloupané, jen omyté, jadřince zbavené a nadrobno nakrájené jablko, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nasekaná jádra vlašských ořechů a najemno nasekanou nať hladkolisté petrželky. Přidám majonézu, hustý řecký jogurt, worcestr, krupicový cukr, špetu chilli, mletý černý pepř a sůl.

Vše dobře promíchám a dám na půl hodiny odležet do chladna. Nejlepší je s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Místo nivy je možné samozřejmě použít i jiný sýr s modrou plísní, místo hustého řeckého jogurtu pak zakysanou smetanu.
  • Někdy jablko nahrazuji hruškou, hroznovým vínem nebo sušenými brusinkami. Místo vlašských ořechů jsou do této pomazánky dobré i ořechy pekanové.
  • Zase trochu jinou chuť dostane tato pomazánka při přidání rozdrceného stroužku česneku, trochy mleté papriky, citronové šťávy nebo natvrdo uvařeného a nastrouhaného vajíčka.

To další dvě dnešní pomazánky jsou už výrazně pikantnější a právě k oslavě nového roku se báječně hodí. Ta z olomouckých syrečků, zvlášť když je doplněná čerstvým domácím pečivem a třeba i sklenicí dobře vychlazeného piva, opravdu nemá chybu 🙂

Ostrá tvarůžková pomazánka s olivami

Ostrá tvarůžková pomazánka s olivami

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 30 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • 100 g pomazánkového másla
  • 1 větší červená cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce posekaných zelených oliv

k podávání:

  • pečivo

postup:

Tvarůžky nastrouhám najemno, přidám pomazánkové máslo, oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, mletou sladkou papriku, chilli, mletý černý pepř a sůl, vše velmi dobře promíchám vidličkou. Nakonec přihodím velmi nahrubo posekané zelené olivy a znovu promíchám.

Pomazánku dám do chladu aspoň na půl hodiny rozležet. Podávám s pečivem, nejlépe domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Solím jen opatrně a velmi málo, olomoucké tvarůžky bývají hodně slané.
  • Pokud je pomazánka příliš hustá, zředím ji trochou kefíru, podmáslí nebo jogurtu.

Podobně jako předchozí je také dnešní třetí pomazánka ze zrajícího sýra. Romadur (ale třeba také Baladur nebo další podobné sýry s mazem na povrchu) je v kombinaci s ricottou, majonézou, citronem, česnekem, červenou cibulí a mletou paprikou skvělý 🙂

Romadurová pomazánka – suroviny

Romadurová pomazánka

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 30 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 180 g Romaduru
  • 180 g ricotty
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 středně velké červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 špetky mletých chilli papriček
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička krystalového cukru
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Romadur dám do větší misky a nadrobno jej nastrouhám. Přidám ricottu, majonézu a citronovou šťávu a velmi dobře promíchám. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, oloupaný a rozdrcený stroužek česneku, drcený kmín, mletou sladkou papriku, chilli, mletý černý pepř, cukr a sůl a znovu dobře promíchám.

Pomazánku nechám aspoň půlhodinku rozležet v chladu. Podávám s pečivem, ideálně domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Na tuto pomazánku se dá využít i jiný zrající sýr.
  • Pokud nemám ricottu, nahradím ji plnotučným, hodně odkapaným tvarohem.
  • Místo česneku do romadurové pomazánky občas přidávám harisu nebo trochu dijonské hořčice. Velmi dobré je v ní i natvrdo uvařené, nastrouhané vejce, v sezóně také nadrobno nesekaná pažitka.
  • Do dalších variant romadurové pomazánky se dá přidat nebo některou z vedlejších ingrediencí nahradit trochou pomazánkového másla, husté zakysané smetany nebo neochuceného taveného sýra.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *