To všechno k těstovinám patří

Hlavní jídla

 // 

Zapečené těstoviny se špenátem, rajčaty a slaninou

Čerstvý špenát, rajčata, slanina, tvrdý sýr, česnek, bylinky, smetana, vejce. A stačí slabá hodinka k tomu, abyste skvělé jídlo měli na stole. I v případě tohoto receptu navíc můžete do sytosti improvizovat v surovinách, po kterých sáhnete. Zapečené těstoviny k tomu přímo lákají.

Dělávám je často. Obvykle se k nim dopracuju v případech, kdy si nejdřív marně lámu hlavu nad tím, co k obědu či večeři bude. Kdy času je málo a lednice ani mrazák příliš možností nenabízejí. Právě těstoviny jsou v takových případech výtečným řešením, které je i u nás doma u stolu vždy vítané. 🙂

Zapečené těstoviny se špenátem, rajčaty a slaninou

Zapečené těstoviny se špenátem, rajčaty a slaninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g těstovin farfalle
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 200 g cherry rajčat
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 vejce
  • 150 g sýra Grana Padano
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce  másla

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Těstoviny uvařím podle návodu na obalu, v opravdu hodně osolené vodě. Zapékací mísu vymažu máslem a vysypu strouhankou, listy špenátu pečlivě operu a osuším. Opláchnu rajčata a pokud nejsou příliš malá, rozpůlím je. Sýr Grana Padano nastrouhám na hrubší nudličky, také na nudličky nakrájím anglickou slaninu. Omytou jarní cibulku nasekám na kolečka, oloupané stroužky česneku nasekám nahrubo.

Ve větší míse smíchám uvařené a zpola zchladlé těstoviny s připraveným špenátem, rajčaty, anglickou slaninou, sýrem, cibulkou, česnekem a také s odrhnutými lístky čerstvého tymiánu, osolím a opepřím a znovu promíchám. Směs urovnám do vymazané a vysypané zapékací mísy a vložím krátce prohřát do trouby, horké 180 stupňů.

Smetanu mírně osolím, rozšlehám v ní vejce a rovnoměrně přeliju prohřátou směs v zapékací míse. Dám znovu do trouby a zapékám asi 25 až 35 minut do zlatava, asi 10 minut před koncem rovnoměrně po povrchu rozprostřu vločky másla.

Ještě něco k tomu:

  • Těstovinoví motýlci samozřejmě nejsou povinní. 🙂 Použít můžete i jiné tvary těstovin, podle aktuálního stavu zásob vaší spíže a obliby. 🙂
  • Místo sýru Grana Padano můžete použít jiný tvrdý sýr, například Gran Moravia, Ementál nebo parmazán.
  • Anglickou slaninu můžete zaměnit za tvrdší salám nebo klobásu.
  • Také místo tymiánu lze sáhnout po jiných čerstvých bylinkách, třeba oregánu, bazalce nebo saturejce. Pokud bylinky nemáte čerstvé, dejte sušené.

Napsat komentář