Tuňákové karbanátky z trouby

Hlavní jídla Rychlé

 // 

tunakove_karbanatky

Nejspíš také, tak jako já, máte rádi tuňáka. Jistě, nejlepší je tuňák čerstvý, to je vážně pravá delikatesa (dva recepty na blogu najdete – na steak z tuňáka s černou balzamikovou čočkou, skvělý je i tuňák s teplou zeleninou a studenou křenovou omáčkou). Ale určitě i vy čas od času sáhnete po tuňákovi v konzervě. Já osobně mám v oblibě velké, bezmála kilové konzervy – maso v nich je nerozdrobené, zdá se mně i šťavnatější než to v malých konzervičkách. A v neposlední řadě vyjde velká konzerva i daleko levněji.

Tuňáka z velké konzervy se samozřejmě snažím spotřebovat na různé způsoby. Moc rádi u nás máme nejrůznější saláty s tuňákem, skvělý je konzervovaný tuňák v rozličných úpravách s těstovinami, na pizze, v sendviči nebo v tortlille, úžasná je i tuňáková pomazánka, o které jsem tady už před časem psal. Velké oblibě se u nás doma ale těší také tuňákové karbanátky (možná přesněji smaženky), na které jsem zacílil právě dnes.

Narozdíl od nejčastějšího receptu já do tuňákových karbanátků nepřidávám vařené brambory, ale dělávám je se sýrem a zahušťuji je trochou ovesných vloček. Karbanátky z tuňáka neopékám v pánvi na oleji, ale peču je v troubě. Je to velmi jednoduché, rychlé a přitom ohromně vděčné jídlo. Doprovozeno domácí tatarkou a bramborami absolutně nemá chybu. U nás doma si tuňákové karbanátky dokonce vysloužily označení „nejlepší karbanátky, co znám“ 🙂

Tuňákové karbanátky

  • doba přípravy: celkem 20 minut + asi 60 minut odležení syrové směsi + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g tuňáka z konzervy (bez oleje a šťávy)
  • 100 g čedaru
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 vejce
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 3 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Tuňáka vyndám z konzervy na sítko a nechám z něj dobře vykapat šťávu a olej.

Mezitím do hlubší mísy nastrouhám nadrobno sýr. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, oloupané a prolisované stroužky česneku, nadrobno posekanou nať hladkolisté petrželky a všechny ostatní ingredience kromě olivového oleje: ovesné vločky, strouhanku, vejce, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, mletá semena koriandru, lahůdkové droždí, mletý černý pepř a sůl. Přihodím odkapaného tuňáka a vše velmi pečlivě pomocí vidličky promíchám a rozmělním do kompaktní hmoty. V případě potřeby ještě dokořením nebo dosolím a závěru přidám trochu olivového oleje, tak aby směs nebyla tolik drobivá. Syrovou směs uložím ji asi na hodinu do chladu.

Troubu nechám předehřát v programu horkovzduch na 180 stupňů. Plech vyložím pečícím papírem. Odleželou směs rozdělím na 8 stejně velkých částí, ze kterých postupně vytvořím dobře utažené karbanátky, ty rozložím na připravený plech. Peču je v rozehřáté troubě asi 20 minut do lehce zlatavé barvy, v polovině pečení karbanátky otočím.

Ještě něco k tomu:

  • Čedar lze nahradit jiným tvrdším sýrem, například ementálem nebo goudou.
  • Mimo sezonu použiji samozřejmě petrželku sušenou. Na dochucení tuňákových karbanátků rozhodně nešetřím, můžete zkusit přidat i trochu sladké nebo i špetku pálivé mleté papriky, kurkumu, bazalku nebo třeba tymián.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *