S čerstvým tuňákem neprohloupíte

Hlavní jídla

 // 

Steak z tuňáka s černou balzamikovou čočkou

Když jsem doma steak z tuňáka s černou čočkou poprvé připravil a donesl na stůl, odezva byla opravdu hodně velká. Prý to je vysoká gastronomie. 🙂 Upřímně: Pochvalu jsem sice čekal, ale až z takového superlativu jsem byl překvapený. Na přípravě tohoto jídla totiž prakticky nic není a vlastně ani není co zkazit.

Jistě, tuňák (říká se mu telecí mezi rybami, před časem jsem už jeden recept na web dával, tady), tedy tuňák není z nejlevnějších ryb a stejně tak černá čočka u nás moc obvyklá není. Ale tím spíš i vaši milí tuhle rafinovanou nevšední kombinaci ocení, protože je to skutečně ne všední a hlavně tuze dobré jídlo! 🙂 Nemluvě o tom, že nemálo uděláte také pro své zdraví: Čerstvý (a jen velmi krátce opečený!) tuňák se s tím konzervovaným vůbec nedá srovnávat, oproti zelené drobnější černá čočka (označovaná jako Beluga) se svou jemnou oříškovou a přitom zemitější chutí a pevnější konzistencí je z pohledu nutričních hodnot také úžasná. 🙂

 

Steak z tuňáka s černou balzamikovou čočkou

  • doba přípravy: asi 40 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 steaky z čerstvého tuňáka (každý asi 200 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na přílohu:

  • 200 g drobnozrnné černé čočky
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 tenčí plátek bulvy celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • půl lžíce nasekaného čerstvého libečku
  • 1 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 1 lžíce krémového balzamika
  • kůra z půlky bio citrónu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Nejdříve připravím přílohu. Nadrobno nakrájím očištěný a oloupaný řez bulvy celeru a také mrkev i řapíkatý celer a oloupanou cibuli i stroužky česneku. Vše na olivovém oleji za častého míchání asi 5 minut restuji, pak přidám propláchnutou čočku a zaliju studeným zeleninovým vývarem. Přivedu k varu a za občasného míchání vařím, dokud čočka nezměkne, trvá to asi 25 minut. V případě potřeby dolévám horkou vodou, na konci by všechna tekutina z čočky měla být odpařená. Teprve měkkou čočku osolím, opepřím, ochutím lžící másla, balzamikem, mátou a kůrou z dobře omyté poloviny bio citrónu.

Steaky z tuňáka omyju, usuším a z obou stran osolím, opepřím a pokapu olivovým olejem. Na dobře rozpálené steakové pánvi tuňáka po obou stranách nasucho opeču, z každé strany jen po jedné minutě, nejvýše však po minutě a půl, podle tloušťky steaků. Když steaky otáčím, na opečenou stranu každého z nich dám kousek másla, které maso dochutí a zjemní.

 

Ještě něco k tomu:

  • Maso tuňáka by před tepelnou úpravou mělo mít pokojovou teplotu, tedy mělo by být z lednice vyndané asi hodinu, dvě předem. Po rozříznutí opečeného steaku tuňáka by uvnitř mělo maso zůstat ještě růžové, až téměř syrové. Nejhorší je „dobře“ propečený čerstvý tuňák, to si pak na talíř můžete rovnou dát toho z konzervy. 🙁
  • Čočku solím až po jejím uvaření, jinak by nezměkla. Neměla by být úplně doměkka, naopak mírně „al dente“.
  • Nemáte-li krémové balzamiko, nahradit jej můžete obyčejným balzamikovým octem, případně malou lžičkou plnotučné hořčice. Místo čerstvé máty můžete použít trochu zelené hladkolisté petrželky.

Napsat komentář