Tvarohové karbanátky se slaninou

Hlavní jídla

 // 

Tohle je jedno z jídel, které mě svou chutí hodně překvapilo, takovou dobrotu jsem vážně nečekal. Tvarohové karbanátky jsem vyzkoušel teprve nedávno a chvíli mně trvalo, než jsem tu správnou chuť i konzistenci „vychytal“. Ale stálo to za to, vracím se k nim docela často. Tím spíš, že tvaroh máme domácí, který je oproti tomu kupovanému nejen nesrovnatelně lepší chuťově, ale také vyjde výrazně levněji.

Předností tvarohových karbanátků je i možnost je chuťově obměňovat do desítek různých podob. Vedle anglické slaniny se nabízí spousta dalších možných ingrediencí a kouzlit se dá i s kořením – více k tomu pod receptem.

Zkrátka a dobře: S trochou nadsázky řečeno jsou tvarohové karbanátky jednou z hvězd letošního roku v kuchyni u nás doma, jakkoli hvězdou „obyčejnou“, prostou, ale chuťově opravdu moc dobrou. Podávám je s domácím kečupem nebo tatarkou a s bramborami, stačí ale i jen tak s chlebem. Nejlepší jsou ale s bramborovou kaší a naloženou kyselou zeleninou.

Tvarohové karbanátky se slaninou

Tvarohové karbanátky se slaninou

  • doba přípravy: celkem asi 40 minut + asi hodinu odležení těsta
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6 porcí

suroviny:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 větší červená cibule
  • 1 nebo 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce chlebové strouhanky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 zarovnaná lžička mletého černého pepře
  • sůl

na obalení:

  • strouhanka

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Ve větší míse dobře promíchám pomocí vidličky tvaroh s vejci. Přidám anglickou slaninu, nakrájenou na malé kostičky, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a také oloupaný a prolisovaný česnek, znovu vidličkou promíchám.

V malé misce dobře smíchám jemné ovesné vločky s chlebovou strouhankou, bramborovým škrobem a sušeným lahůdkovým droždím, směs přisypu k té tvarohové. Přidám také všechno koření, tedy mletou sladkou papriku, majoránku, tymián, libeček a mletý černý pepř, osolím a vše velmi důkladně promíchám. Pak těsto na karbanátky uložím přikryté aspoň na hodinu do chladu.

Do misky si připravím strouhanku na obalování. Z odleželého těsta mokrýma rukama vytvaruji asi 12 menších, stejně velkých karbanátků, které obaluji ve strouhance. Obalené karbanátky zvolna smažím v rozehřátém rostlinném oleji, z obou stran dozlatova.

Ještě něco k tomu:

  • Na tvarohové karbanátky je třeba použít co možná nejméně vodnatý tvaroh, ten z vaničky příliš vhodný není. Místo běžného tvarohu se velmi hodí fermentovaný tvaroh, karbanátky už ale nesolím. Občas použiji i tvaroh kozí.
  • Cibuli je možné před přidáním k tvarohu osmažit do zlatohněda na troše oleje, v takovém případě vezmu cibule dvě. Použít je možné i cibuli sušenou.
  • Těsto na tvarohové karbanátky je třeba velmi dobře okořenit, jinak by jejich chuť byla mdlá. Vedle v receptu uvedeného koření je možné variabilně použít třeba petrželku, kopr, oregano, kari, čubricu, trochu strouhaného muškátového oříšku nebo špetku chilli.
  • Chlebovou strouhanku vyrobím jednoduše rozmixováním na kostičky usušeného starého chleba v kutru. Chlebová strouhanka se do tvarohových karbánátků hodí rozhodně víc, než strouhanka rohlíková, byť jde také použít. Zahustit těsto je možné i trochou pšeničné krupice nebo pomletým lněným semínkem (velmi dobře se k tomu hodí vyřazený kávový mlýnek).
  • Hodně obměn lze získat různými přísadami k tvarohu. Použít jde prakticky jakákoli jiná, drobně nakrájená nebo i nastrouhaná uzenina, ale i trocha povařených a nadrobno posekaných sušených hub. Skvělá je v karbanátcích i trocha zeleniny, třeba zelený hrášek, drobně krájená mrkev nebo kousek pórku. Velmi snadno lze upravit i vegetariánská verze.
  • Odležení těsta na tvarohové karbanátky je třeba kvůli tomu, aby především ovesné vločky nasály vlhkost z tvarohu a směs pak byla tužší a karbanátky z ní šly dobře tvarovat a smažit. Pokud je i po odležení v lednici těsto řidčí, přimíchám do ní ještě trochu chlebové strouhanky.
  • Tvarohové karbanátky dělám menší, aby se dobře prosmažily. Vedle strouhanky je k obalování možné použít i rozdrcené kukuřičné lupínky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *