K podzimu patří také bažanti, zvlášť když máte doma lovecké psy a co by kamenem dohodil se rozkládá malebné schwarzenbergské panství na Orlíku, kam máte tu čest být pravidelně zváni.
Jen ten zatím poslední hon na bažanty minulou neděli byl hodně smutný, když nad ránem přišla zpráva o tom, že kníže už není mezi námi… Zůstaly ale na něj nesmazatelné vzpomínky 🙂
Z bažantů z Orlíka, které si z honů odvážíme jako výslužku, jsem tentokrát připravil lehký gulášek na maďarský způsob. Gulášek jen z prsou, se zelenými paprikami a s rajčetem, zahuštěný jen trochou nastrouhaného starého chleba. S dušenou rýži to byla opravdová delikatesa.
Bažantí guláš po maďarsku
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 40 minut dušení
- obtížnost: snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 600 g bažantích prsou
- 2 velké cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 750 ml drůbežího vývaru
- 4 čerstvé papriky
- 1 velké rajče
- 2 stroužky česneku
- půl lžíce drceného kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce chlebové strouhanky
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička sušené majoránky
k podávání:
- dušená rýže, dušená pohanka, halušky, těstoviny, karlovarské knedlíky nebo houskové knedlíky
postup:
Prsa z bažanta očistím, omyji, osuším a nakrájím na větší kostky.
Cibuli oloupu a na sádle ve větším kastrole zvolna, za občasného míchání restuji do zlatahněda, trvá to asi 20 minut. Během té doby si připravím zeleninu: Omyji a zbavím jadřinců papriky, pak je nakrájím na středně velké kostky. Rajče omyji a i se slupkou nakrájím na menší kostičky. Česnek oloupu a nasekám nahrubo.
Ke zlatavě orestované cibuli přidám nakrájené maso a zprudka, za stálého míchání opeču. Pak maso v kastrole shrnu stranou, ztlumím plotýnku a do výpeku přidám rajčatový protlak, který restuji asi půlminutu. Přisypu mletou sladkou i pálivou papriku a jen velmi krátce orestuji. Přiliji vlahý drůbeží vývar, přisypu pokrájené papriky a rajče i posekaný česnek. Přisypu drcený kmín, sušený tymián a mletý černý pepř, osolím, zamíchám a pod poklicí za občasného míchání zvolna dusím asi půlhodinu, dokud maso není měkké.
Na závěr do guláše přisypu jemně nastrouhaný starý suchý chleba a zvola pod poklicí dusím dalších 10 minut, obas zamíchám.
Na závěr do hotového guláše vmíchám ještě cukr a rozemnutou majoránku, v případě potřeby dokořením nebo dosolím.
Podávám s dušenou rýží, haluškami, těstovinami nebo s knedlíky.
Ještě něco k tomu:
- Místo drůbežího vývaru občas k podlití tohoto guláše použiji pivo; pokud je tmavé, do guláše už na závěr nepřidávám cukr.