Moje bramboračka

Polévky

 // 

bramborova_polevka

Ono se řekně bramboračka… Neznám ale jinou polévku, která by měla tolik možných variant, polévku, kterou každý vaří trochu jinak. Ano, i já se ji pokaždé snažím trochu obměnit, ať už v druzích použité zeleniny, vývaru nebo koření, ve způsobu zahuštění, dělám ji s houbami čerstvými, sušenými nebo i bez hub, někdy třeba s přidáním trochy mléka nebo vajíčka…

Nicméně ta „pravá“, nefalšovaná bramboračka je aspoň pro mě zcela jistě ta následující. Plná brambor, hub a zeleniny, v níž nesmí chybět ani kapusta, zahuštěná poctivou jíškou, nejlépe ze sádla, s celou palicí česneku a pochopitelně i s vydatnou dávkou majoránky. Takovou bramborovou polévku mám nejraději 🙂

Bramborová polévka

  • doba přípravy: asi 30 minut + aspoň 1 hodina namáčení sušených hub + asi 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 400 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenu petržele
  • 100 g bulvy celeru
  • 10 kusů růžičkové kapusty
  • 200 g cibule
  • 1 palice česneku
  • 1 velká hrst sušených hub
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sekané nati libečku
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 2 špetky tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce másla

postup:

Sušené houby aspoň hodinu předem rozlámu na trochu menší kousky a v rendlíku nebo misce přeliji horkou vodou, ale jen tak, aby byly potopené.

V menším rendlíku rozehřeji 2 lžíce sádla, přidám hladkou mouku a za častého míchání připravím tmavší jíšku. Když je jíška hotová, nechám ji zchladnout.

Cibuli oloupu a nakrájím na hrubo. Předem si připravím i zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer, které omyji, oloupu a nakrájím asi na centimetrové kostičky. Na kostičky nakrájím také oloupané brambory, oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku, růžičkovou kapustu omyji a rozpůlím.

Ve větším hrnci na zbylé lžíci sádla dosklovata orestuji za občasného míchání nakrájenou cibuli. Přihodím kostičky nakrájené kořenové zeleniny a brambor, růžičkovou kapustu, posekaný česnek a krátce orestuji. Zaliji zeleninovým vývarem, přidám nahrubo posekanou nať libečku, drcený kmín, tymián, mletý černý pepř a sůl, přivedu k varu a vařím asi 15 minut, občas zamíchám.

Namočené houby scedím a vodu z hub naliji do rendlíku se zchladlou jíšku a dobře prošlehám. Rozředěnou jíšku i houby přidám do polévky, promíchám a vařím ještě asi dalších 15 minut.

Nakonec polévku dochutím sušenou majoránkou, zjemním lžící másla a v případě potřeby ještě dosolím a dopepřím.

Ještě něco k tomu:

  • Podobně jako řada jiných jídel mně i bramboračka chutná víc s houbami sušenými, než čerstvými. Ty sušené mají v polévce plnější, výraznější chuť. Pokud přece jen použiji houby čerstvé, dávám je do polévky vařit už zkraje, hned jak přileji zeleninový vývar. Toho použiji asi o čtvrtinu víc, protože nemám vodu z namáčení hub.
  • Pokud mám nové, zdravé brambory, před krájením je jen omyji a neloupu.
  • Tato bramboračka mně nejvíc chutná s jíškou ze sádla. Dá se ale samozřejmě použít i máslo, třeba když jste vegetariáni.
  • Někdy do této bramboračky přidávám ještě jeden prolisovaný malý stroužek česneku těsně před dokončením polévky.
  • Podobně jako jiné polévky i bramboračku v sezoně sypu v talířích ještě jemně posekanou natí hladkolisté perželky.
  • Příprava této polévky je trochu časově náročnější. Často ji proto připravuji z dvojité dávky a polovinu ukládám do mrazáku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *