Ono se řekně bramboračka… Neznám ale jinou polévku, která by měla tolik možných variant, polévku, kterou každý vaří trochu jinak. Ano, i já se ji pokaždé snažím trochu obměnit, ať už v druzích použité zeleniny, vývaru nebo koření, ve způsobu zahuštění, dělám ji s houbami čerstvými, sušenými nebo i bez hub, někdy třeba s přidáním trochy mléka nebo vajíčka…
Nicméně ta „pravá“, nefalšovaná bramboračka je aspoň pro mě zcela jistě ta následující. Plná brambor, hub a zeleniny, v níž nesmí chybět ani kapusta, zahuštěná poctivou jíškou, nejlépe ze sádla, s celou palicí česneku a pochopitelně i s vydatnou dávkou majoránky. Takovou bramborovou polévku mám nejraději 🙂
Bramborová polévka
- doba přípravy: asi 30 minut + aspoň 1 hodina namáčení sušených hub + asi 30 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4 až 6
suroviny:
- 400 g brambor
- 100 g mrkve
- 100 g kořenu petržele
- 100 g bulvy celeru
- 10 kusů růžičkové kapusty
- 200 g cibule
- 1 palice česneku
- 1 velká hrst sušených hub
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíce sekané nati libečku
- půl lžičky drceného kmínu
- 2 špetky tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce másla
postup:
Sušené houby aspoň hodinu předem rozlámu na trochu menší kousky a v rendlíku nebo misce přeliji horkou vodou, ale jen tak, aby byly potopené.
V menším rendlíku rozehřeji 2 lžíce sádla, přidám hladkou mouku a za častého míchání připravím tmavší jíšku. Když je jíška hotová, nechám ji zchladnout.
Cibuli oloupu a nakrájím na hrubo. Předem si připravím i zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer, které omyji, oloupu a nakrájím asi na centimetrové kostičky. Na kostičky nakrájím také oloupané brambory, oloupu a nahrubo nasekám stroužky česneku, růžičkovou kapustu omyji a rozpůlím.
Ve větším hrnci na zbylé lžíci sádla dosklovata orestuji za občasného míchání nakrájenou cibuli. Přihodím kostičky nakrájené kořenové zeleniny a brambor, růžičkovou kapustu, posekaný česnek a krátce orestuji. Zaliji zeleninovým vývarem, přidám nahrubo posekanou nať libečku, drcený kmín, tymián, mletý černý pepř a sůl, přivedu k varu a vařím asi 15 minut, občas zamíchám.
Namočené houby scedím a vodu z hub naliji do rendlíku se zchladlou jíšku a dobře prošlehám. Rozředěnou jíšku i houby přidám do polévky, promíchám a vařím ještě asi dalších 15 minut.
Nakonec polévku dochutím sušenou majoránkou, zjemním lžící másla a v případě potřeby ještě dosolím a dopepřím.
Ještě něco k tomu:
- Podobně jako řada jiných jídel mně i bramboračka chutná víc s houbami sušenými, než čerstvými. Ty sušené mají v polévce plnější, výraznější chuť. Pokud přece jen použiji houby čerstvé, dávám je do polévky vařit už zkraje, hned jak přileji zeleninový vývar. Toho použiji asi o čtvrtinu víc, protože nemám vodu z namáčení hub.
- Pokud mám nové, zdravé brambory, před krájením je jen omyji a neloupu.
- Tato bramboračka mně nejvíc chutná s jíškou ze sádla. Dá se ale samozřejmě použít i máslo, třeba když jste vegetariáni.
- Někdy do této bramboračky přidávám ještě jeden prolisovaný malý stroužek česneku těsně před dokončením polévky.
- Podobně jako jiné polévky i bramboračku v sezoně sypu v talířích ještě jemně posekanou natí hladkolisté perželky.
- Příprava této polévky je trochu časově náročnější. Často ji proto připravuji z dvojité dávky a polovinu ukládám do mrazáku.